Forlenger karanteneplikten

I dag ble det vedtatt at karanteneplikten på 14 dager forlenges til og med 1. mai klokken 18.

Sysselmann Kjerstin Askholt forteller at det har vært en krevende avgjørelse å forlenge karanteneplikten.
Sysselmann Kjerstin Askholt forteller at det har vært en krevende avgjørelse å forlenge karanteneplikten.
Publisert

Karanteneplikten gjelder alle som ankommer Svalbard via flyplass, havn eller på annen måte. Hvis det er nødvendig, kan karanteneplikten bli ytterligere forlenget.

– Det er en krevende avgjørelse, og mange hensyn å ta. Beslutningen er gjort i samråd med Longyearbyen lokalstyre (LL), smittevernoverlegen og sentrale myndigheter, forteller sysselmann Kjerstin Askholt.

Fra og med mandag neste uke åpner barnehagen, og 1. til 4. klassingene får komme tilbake på skolen uken etter. Det er i tråd med den nasjonale strategien om en forsiktig oppmyking.

– Det er utrolig viktig at dette gjøres på en trygg måte. Det er utarbeidet nasjonale retningslinjer for hvordan dette skal skje, og vi ønsker tilsvarende her. Man ønsker en forsiktig oppmyking, men må samtidig være forberedt på at pandemien kan ta seg opp igjen. Grunnleggende smittevern må derfor følges, sier Askholt.

Ikke naturlig å lette på restriksjoner

I neste uke skal hun ha et eget møte med Helsedirektoratet, Helsedepartementet, Helse Nord og Justisdepartementet for å vurdere nasjonale råd knyttet til håndtering av koronapandemien på Svalbard.

– Helsetjenesten vår har mindre kapasitet og færre muligheter til å takle svingninger av viruset. Det er fortsatt begrensninger på fritidsreiser på fastlandet, og derfor ikke naturlig å lette på restriksjonene her oppe hvor helse- og redningstjenesten er ytterligere begrenset – her har vi en sårbar beredskap og må være mer forsiktige, sier hun.

Hovedfokus å begrense smitte

En av de vanskelige vurderingene som ble tatt i forbindelse med utvidelse av karanteneplikten er situasjonen innenfor næringslivet. Sysselmannen vil, sammen med LL, smittevernlegen og representanter for nærings- og reiselivet se på ulike scenarier og ha en dialog om hvordan lokalsamfunnet ytterligere kan normaliseres.

– Vi er fullt klar over situasjonen til mange virksomheter, og ser at det strenge regimet har store økonomiske konsekvenser. Vi er i dialog med blant andre Visit Svalbard om dette, og vi jobber intenst for raskest mulig avklaring på ting. Det er samtidig viktig å understreke at hovedfokuset ligger på å begrense smitte, i tråd med nasjonale føringer. Vi vil lage forsøke å lage en strategi for å normalisere situasjonen på Svalbard, og møtet vi skal ha i neste uke er derfor viktig, sier Askholt.

– Er sannsynligheten stor for at man myker opp etter 1. mai?

– Vi kan dessverre ikke si noe nå om hvor lenge situasjonen vil vare. Vi har alle et ønske om å normalisere, men det må gjøres på en forsvarlig måte, svarer hun.

Ønsker normalisering

Askholt opplever god støtte i beredskapsrådet opp mot vurderingene som er gjort.

– Vi har hatt gode diskusjoner, og ønsket om normalisering ligger hos alle. Jeg skal være den første til å innrømme at dette er krevende, og det har ikke vært enkelt å få til en god beslutning, sier hun.

Alle tilreisene til Svalbard blir kontrollert og informert i Tromsø, hvor alle flygningene er innom.

Powered by Labrador CMS