Nye tiltak:

Prioriterer barn og unge

Mandag la regjeringen frem nye smitteverntiltak. De fleste nasjonale tiltak blir videreført, men noen lettelser ble lagt frem – hovedsakelig for barn og unge.

Statsminister Erna Solberg la frem nye smitteverntiltak i dag, mandag.
Statsminister Erna Solberg la frem nye smitteverntiltak i dag, mandag.
Publisert

Det nasjonale tiltaksnivået for skoler nedjusteres derfor til gult nivå, og lokale idretts- og fritidsaktiviteter for barn og unge frarådes ikke lengre.

– Vi har hele tiden sagt at vi skal prioritere barn og unge når smittesituasjonen gjør det mulig. Derfor har vi besluttet at det nasjonale tiltaksnivået for ungdomsskoler og videregående skoler nedjusteres til gult nivå, og at lokale treninger og fritidsaktiviteter for barn og unge ikke lenger frarådes. Vi vet hvor viktig disse arenaene er for dem. Vi åpner også for besøk hjemme igjen, men ber folk begrense antall mennesker de møter, sier statsminister Erna Solberg.

Fremdeles usikker situasjon

Regjeringen skriver i en pressemelding at det foreløpig ikke er mulig for Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet å vurdere hvor stor effekt tiltakene som ble innført tidligere i måneden har hatt. Men det er tegn til at smitten flater ut; ifølge VGs korona-oversikt var det søndag meldt om 206 nye smittede, mot et gjennomsnitt på 505 de siste syv dagene.

– Selv om tiltakene ser ut til å virke og smittetallene har gått noe ned, er situasjonen fremdeles usikker. Vi ser hvordan smitten slår inn over landene rundt oss og forårsaker sykdom og død. Det vil vi forsøke å unngå i Norge. Derfor viderefører vi strenge nasjonale tiltak og en av de aller strengeste grensekontrollene i Europa, sier Solberg.

Kan ha fem gjester

Anbefalingen om å unngå besøk hjemme videreføres ikke, noe som vil si at det går tilbake til anbefalingen om at man kan ha inntil fem gjester i tillegg til de som allerede bor sammen. «Men alle bør fortsatt begrense sosial kontakt», presiseres det i pressemeldingen.

Viderefører skjenkeforbud

Folkehelseinstituttet anbefalte å ikke videreføre skjenkeforbudet, mens Helsedirektoratet anbefalte å beholde det. Regjeringen er enig med sistnevnte og viderefører forbudet.

– Regjeringen er enig med Helsedirektoratet og viderefører nasjonal skjenkestopp inntil videre. Det vil tas en ny vurdering i neste uke. Vi vet at ansatte i serveringsbransjen er overrepresentert når det gjelder koronasmitte. En dansk ekspertgruppe la nylig frem en rapport som viser at barer er blant de områdene som har høyest virkning på smittespredningen, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Tiltakene varer så lenge det er behov for dem, skriver regjeringen. Skjenkeforbudet skal revurderes neste uke.

Powered by Labrador CMS