Slutt på hjemmekarantene

Sysselmannen opphever kravet om 10 dagers hjemmekarantene for fastboende fra idag klokka 18.

INNREISEKARANTENE: Kravet om ti dagers hjemmekarantene for fastboende, oppheves idag. 1. juni oppheves kravet også for fritidsreisende til Longyearbyen.
Publisert
JUSTIS-OG BEREDSKAPSMINISTER: Monica Mæland.

Det bekrefter kommunikasjonsrådgiver hos Sysselmannen, Terje Carlsen.

Svalbard-myndighetenes krav om 10 dagers hjemmekarantene oppheves fra klokka 18 idag, fredag, i første omgang for fastboende, deres familiemedlemmer og gjester samt de som reiser til Svalbard fra fastlandet for jobb.

For andre tilreisende fra fastlandet, altså fritidsreisende, oppheves karantenekravet fra 1. juni, ifølge Carlsen. Forutsetningen er at nødvendige smitteverntiltak og -rutiner er på plass.

Stengt og smittefritt

– Svalbard er i en sårbar posisjon, og derfor har svalbardsamfunnet i praksis vært stengt og man har ingen smittede. Med en så positiv utvikling åpner regjeringen for at turister fra fastlandet kan komme fra 1. juni. Arbeidsplasser og næringsliv på Svalbard er helt avhengig av at turister igjen kan komme og sørge for at samfunnet går rundt. I tett samarbeid med lokalt næringsliv og arbeidsliv er det utarbeidet en veileder for hvordan bedriftene skal drive smittevern forsvarlig. Det er veldig viktig at bedriftene utarbeider egne planer ut fra denne, slik at Sysselmannen kan oppheve karantene fra 1. juni, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland.

Cruise-begrensninger

– Beredskapen på Svalbard og den lange evakueringstiden setter noen begrensninger. Kystcruise over flere dager innebærer noen særlige utfordringer. Det betyr at vi trenger noe tid for når det kan åpne for denne aktiviteten, sier ministeren videre.
Regjeringen vurderer å begrense totalt antall turister som kan være på Svalbard til enhver tid, ble det opplyst på regjeringens pressekonferanse fredag.

Takker for karantenestopp

Stein-Ove Johannessen, gruppeleder i Svalbard Høyre er glad for karantenestoppen. De tok kontakt med Helse- og Omsorgsdepartementet torsdag 30. april, etter at de lokale karantenebestemmelsene for Svalbard ble forlenget til 18. mai.
– Vi har siden dette hatt en god dialog med både Helse- og Omsorgsdepartementet samt Justisdepartementet, og er meget fornøyd med at reiselivet på Svalbard nå endelig får en konkret dato å forholde seg til når man igjen kan ta imot turister fra fastlandet. Vi takker regjeringen for en god prosess i dette arbeidet, sier Johannesen i en pressemelding.

Powered by Labrador CMS