Skulle ha seilt mot Longyearbyen i dag:

Koronautbrudd på Hurtigruten-skip

Det er nå 33 Hurtigruten-ansatte på MS «Roald Amundsen» som har testet positivt for korona. Skipet ligger til kai i Tromsø. Etter planen skulle de seile mot Longyearbyen fredag ettermiddag, og for første gang for sesongen legge til kai i Longyearbyen neste uke. Det er nå avlyst.

Hurtigruten-ansatte har testet positivt på covid-19.
Publisert

Oppdatering, klokken 19.00 fredag: Hurtigruten har fremdeles ikke svart Svalbardposten på spørsmålene som ble sendt klokken 13.43 fredag. Over telefon henviser de kun til pressemeldingen som ble sendt ut tidligere.

Ifølge Nordlys er det nå fire personer som er bekreftet smittet fra skipet. Alle disse er innlagt ved UNN, og er utenlandske statsborgere, skriver UNN i en pressemelding.

Noen av spørsmålene Svalbardposten har stilt Hurtigruten er hvorfor de ikke har gått i land med skipet i Longyearbyen og hvor de eventuelt har gått i land andre steder på øygruppen, om besetningen må gjennom samme sikkerhetssjekker som passasjerene, og hvordan dette vil påvirke Hurtigrutens andre aktiviteter.

Under en pressekonferanse fredag opplyser kommuneoverlege i Tromsø, Kathrine Kristoffersen, at det er tre personer som er bekreftet smittet av korona. De er nå lagt inn på Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN).

Mannskapet er satt i karantene ombord i båten, og alle passasjerene må i karantene. Det er gjort i samråd med nasjonale smittevernmyndigheter, ifølge Kristoffersen.

Hele mannskapet, på 160 personer, skal nå testes for korona. Koronasenteret i Tromsø har doblet sin kapasitet i helgen, og passasjerene ombord blir fortløpende kontaktet av smittesporingsteamet i Tromsø for innhenting av opplysninger og eventuell testing.

Isolert

Hurtigruten skriver selv i en pressemelding fredag ettermiddag at de to besetningsmedlemmene, som først ble bekreftet smittet, ble isolert for flere dager siden på grunn av annen sykdom, uten symptomer på korona. Da skipet ankom Tromsø natt til fredag ble de likevel rutinemessig testet. Nå er skipet isolert.

Svalbardposten har fått bekreftet at det var fastboende med på turen.

- Sikkerheten til våre gjester og ansatte er Hurtigrutens viktigste prioritet. Vi har god og løpende kontakt med Folkehelseinstituttet (FHI), Tromsø kommune, UNN og andre ressurser både lokalt og nasjonalt, skriver kommunikasjonssjef Rune Thomas Ege i Hurtigruten i pressemeldingen.

Ikke lagt til kai på Svalbard

Havnesjef ved Longyearbyen havn, Kjetil Bråten, forteller at skipet ikke har lagt til kai på Svalbard så langt i sesongen.

– Det har bare vært på uskyldig gjennomfart, som vil si at de har tatt en runde i havnedistriktet og så gått ut igjen, sier Bråten.

Etter planen skulle skipet ha seilt til Svalbard igjen fredag ettermiddag, og lagt til kai i Longyearbyen 4. august. Det bekrefter Bråten. Cruiset er nå avlyst, skriver Hurtigruten.

Hurtigruten har foreløpig ikke svart på Svalbardpostens henvendelser. Vi kommer tilbake med mer.

Powered by Labrador CMS