Hendelse ved kullkraftverket - går nå på reserveløsning

Hendelser ved kullkraftverket i helgen har ført til at Longyearbyen Lokalstyre nå har satt i gang energiproduksjon med diesel.

Kraftverket.
Publisert Sist oppdatert

Kullkraftverket er midlertidig ute av drift og reserveløsningen med diesel er igangsatt. Dette skjer etter at det i helgen har oppstått problemer med kraftverket.

Strøm og fjernvarme leveres dermed nå via reserveløsningen og Longyearbyen Lokalstyre (LL) oppfordrer forbrukerne til å spare på eget energiforbruk. Ifølge LL skal reserveløsningen ha god kapasitet, men er imidlertid dyr å drifte fordi overgangsløsningen til fornybart ikke er på plass ennå.

– Hendelsen viser hvor viktig det at vi får gjennomført energiomstillingen til fornybart, slik at vi sikrer en robust energiforsyning til Longyearbyen. Vi klarer fint å produsere nok energi til alle, men på grunn av dieselkostnaden oppfordrer vi alle som kan, om å redusere eget forbruk slik at vi i fellesskap sparer penger, sier Arild Olsen, lokalstyreleder i Longyearbyen lokalstyre i pressemeldingen.

Berømmer energisjefen

På spørsmål til gruvesjef i Gruve 7 hos Store Norske, Per Nilssen forklarer han hva han vet.

– Vi fikk beskjed om at det var oppstått havari på innmatingsmekanismen for kull til den ene kjelen på kraftstasjonen på lørdag, og fikk i dag beskjed om at de har oppstått feil på den andre kjelen. Jeg har snakket med energisjefen, og han forteller at de ikke klarer å finne ut hva som er feil før de har fått demontert deler av anlegget, forteller Nilssen.

Han sier at de antar at de må få ekstern bistand for å reparere og at de ennå ikke vet hvor lang tid det tar å få kullkraftverket i gang igjen.

– For oss i Gruve 7 betyr dette egentlig ikke så mye, annet enn at vi skal prøve å bruke så lite strøm som mulig og at vi ikke trenger å levere kull til kraftverket før det startes opp igjen. Jeg vil berømme energisjefen for å informere raskt og tydelig, og ønsker dem lykke til med reparasjonen, sier Per Nilssen.

Kartlegging

De første problemene skal ha oppstått natt til lørdag, med en påfølgende hendelse natt til søndag. Det jobbes nå med feilsøking og kartlegging av hva som trenger å bli reparert, men ifølge pressemeldingen fra LL kan det bli snakk om at de i en lengre periode må produsere energi på reserveløsningen.

– Per nå har vi kartlagt at vi har diesel til å drifte reserveløsningen over en lengre periode. Det er nylig gjennomført rens og scanning av dieseltankene, sier Olsen.

Mandag var det møte i beredskapsrådet for Svalbard, og sysselmester Lars Fause forteller at saken er rapportert inn til Krisestøtteenheten (KSE) og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).

– Det er foreløpig ikke forhøyet risiko for totalt bortfall av strøm, sier Fause.

Powered by Labrador CMS