Kullkrisen rammer Svalbard knallhardt:

150 mister jobben i Store Norske

– Ikke grunnlag for oppfaring i Lunckefjell.

Longyearbyen
Publisert
Styreleder Annette Malm Justad sier selskapet vil jobbe hardt for å utvikle nye jobber.
I februar 2014 ble den nye kullgruva til 1,2 milliarder kroner i Lunckefjell offisielt åpnet. Nå kan det hende det aldri blir drift her.
Store Norske står for store deler av sysselsettingen, direkte og gjennom ringvirkninger. Grafene viser konsekvensen av tre ulike alternativer styret har vurdert torsdag.

Store Norske må fortsette slankingen. Det er klart etter dagens styremøte i kullselskapet, hvor styret har vurdert ulike alternativer for videre drift.

Konklusjonen er at det ikke er økonomisk grunnlag for å starte oppfaringen i Lunckefjellgruva. Dette til tross for at selskapet har spart penger og hatt en produksjon som har vært bedre enn budsjettert.

Dermed forsvinner 150 jobber.

Driftshvile

Styret vil i stedet holde muligheten for videre kulldrift åpen, og stille Lunckefjell i Svea i driftshvile.

– Med de verdiene som er investert i Lunckefjellgruven og infrastrukturen i Svea ønsker vi å holde muligheten for videre drift åpen. Vi vil derfor gå i dialog med eier om driftshvile, herunder også et kapitalbehov knyttet til dette, sier styreleder Annette Malm Justad i en pressemelding.

En driftshvile innebærer at gruva og infrastrukturen vedlikeholdes, men at det ikke er noen aktivitet utover dette. Det får konskevenser for inntjeningen, og selskapet er derfor avhengig av kapital for å kunne gjennomføre dette.

Gruve 7

Admisterende direktør Wenche Ravlo sier til Svalbardposten at selskapet vil legge Lunckefjell og Svea i driftshvile i inntil tre år, til 2019, og dermed avvente om det blir lønnsomt å gjenoppta driften.

Samtidig vil styret doble aktiviteten i Gruve 7 med et ekstra skift.

– Hva betyr det for de ansatte?

– Det betyr uansett at vi går videre med nedbemanningen. Vi kan ennå ha rundt 100 ansatte, sier Ravlo.

I dag er det omlag 270 ansatte i selskapet, vikarer medregnet. Målet er at antallet ansatte er redusert til 100 innen sommeren 2016.

– Det er jo på en måte best case, framholder hun.

Et annet alternativ har vært å innstille produksjonen også i Gruve 7. I så fall vil det bli enda færre, men dette er i dag ikke aktuelt.

"Jeg tror ikke dette bør komme som noen overraskelse på noen"

Starter straks

Fredag møter styret Næringsdepartementet, hvor vedtaket skal drøftes.

– Men uansett må vi forholde oss til nedbemanningen. Den prosessen må starte umiddelbart.

– Hvordan tror du dette blir mottatt?

– Jeg tror ikke dette bør komme som noen overraskelse på noen. Vi håper jo at hvis vi kan få til driftshvile, så kan det bli et godt alternativ, framholder Wenche Ravlo.

Hun sier nedbemanningen vil ramme mange hardt, og at selskapet vil gjennomføre prosessene så skånsomt som mulig.

"Det blir veldig spesielt, litt ironisk"

Verste krisa

På Svalbard råder usikkerheten blant de ansatte. Svein Jonny Albrigtsen har jobbet i Store Norske siden 1985, og i oktober har han 30-årsjubileum som gruveansatt.

– Vi er jo glade i arbeidsplassen vår. Dette er den verste krisa jeg kan huske. Det har vært kriser før, men aldri sånn som nå. Det blir jo en annen stemning, alle går og venter, sier han.

Neste år fyller Store Norske 100 år. I tillegg har det da vært drift i 50 år i gruva han jobber i, Gruve 7.

– Det blir veldig spesielt, litt ironisk. Man får jo håpe at det blir et jubileum med verdighet. At det er gruvearbeidere igjen, at ikke alle er borte, sier Albrigtsen.

– Betydelig risiko

Næringsminister Monica Mæland (H) kaller situasjonen svært alvorlig, og opplyser at departementet har hatt en nær dialog med styret og lokale myndigheter i Longyearbyen.

– Vi skal selvsagt gjøre grundige vurderinger av henvendelsen fra styret og de problemstillingene situasjonen aktualiserer, sier hun i en pressemelding.

Mæland kan ikke si når hun har konkludert, men understreker samtidig at det er viktig å opprettholde næringsaktivitet og bosetning på Svalbard.

- Gruvedriften til Store Norske har vært et bidrag til dette. Samtidig er dette en bransje med krevende markedsforhold og betydelig risiko, sier hun.

Hard landing

Siden årsskiftet har om lag 100 mistet jobben i hjørnesteinbedriften på Svalbard. Dermed kommer 250 Store Norske-ansatte til å ha mistet jobben på halvannet år.

Dette rammer Longyearbyen knallhardt, og ringvirkningene kan gjøre det enda mer dramatisk. Svalbardposten har laget grafer som viser konsekvensen for kullselskapet og for hele samfunnet.

I tillegg er det uro for at flytilbudet kan bli svekket.

I vår sa Stortinget ja til at staten kjøper eiendom og infrasruktur fra Store Norske for 295 millioner krone, samt å gi et kriselån på 205 millioner kroner med en rente på 15 prosent.

Selskapet har tatt ned kostnadene med 30 prosent, men kullprisen har stupt og prisene framover er ventet å ligge rundt 51-52 dollar tonnet. Dette er 13-14 dollar under det Store Norske trenger for å gå i balanse med Lunckefjell.

Administrerende direktør Wenche Ravlo holder muligheten åpen for å ansette folk igjen dersom det senere skulle bli aktuelt med kulldrift i Lunckefjell.


ALT OM KRISEN I STORE NORSKE:

– Vi har levert, men markedet er ikke med oss
Vedtok kriselån
Setter deadline for kullgruve
Fare for at kulldriften kan bli avviklet
Banken stengte pengestrømmen
Lettelse i gruva
Dette svarer partiene - Flertall for krisehjelp
Mæland vil ta tiden til hjelp
Skeptisk til planen
Underskudd på 537 millioner, ber om 450 millioner i kriselån
Klar for banken
Krisen handler om mer enn kull
– Vi skal ikke late som om dette ikke er en utfordring
De første har fått beskjed
Vil satse på industrikull
Her er kuttene
Vil ikke miste kolleger
Vil kutte 100 stillinger
Varsler store endringer i driften
Kaller situasjonen alvorlig
Seiler mot kjempeunderskudd
Spår ti magre år

Powered by Labrador CMS