Lapot - sko av never

Månedens gjenstand fra Svalbard Museum er et tradisjonelt russisk fottøy.

Neversko fra Ytterdalselva i Bellsund.
Neversko fra Ytterdalselva i Bellsund.
Publisert

«Den mørke polarnatten har senket seg over Svalbard og nordkysten av Bellsund. Det eneste som kan høres er vinden som suser. Landskapet er øde, men ser en godt etter kan det skimtes ei lafta hytte som ligger ved utløpet av Ytterdalselva. Det kommer et svakt lys fra den, og går en nærmere kan en høre stemmene fra fem menn sittende med hvert sitt håndarbeid. De snakker om fangsten dette året og omsetning de skal få for den. Planen er at de skal starte turen sørover når isen slipper taket».

Slik kan en tenke seg hverdagen for pomorene på Svalbard på 1700- og 1800-tallet. De var de første som overvintret og fangstet året igjennom. I tillegg til å være fangstmenn var pomorene ofte flinke håndverkere. Arkeologiske funn viser at de produserte både sko og forskjellige klesplagg her. Dette var varer de tok med tilbake til fastlandet for å selge. Et eksempel på en slik vare er vist i bilde nummer 1. Dette er en 26 centimeter lang og 14 centimeter bred neversko som den russiske arkeologen Vadim Starkov fant i 1980, i restene av ei hytte ved Ytterdalselva i Bellsund. Neverskoen er bra bevart og tyder på godt håndarbeid. Siden det er mangel på never på Svalbard, ble neveren trolig tatt med opp fra fastlandet.

Neversko, eller «lapot/lapti» som den heter på russisk, er et tradisjonelt russisk fottøy. Ordet «lapti» har sin opprinnelse fra ordet «lapa» som betyr «fot». Fram til begynnelsen av 1900-tallet var slike utbredt i russiske landsbyer. En grunn til populariteten var at de var billige å produsere. Mange hadde ikke råd til andre typer sko, og frem til i dag kan fattige mennesker bli omtalt som «lapotniki», som betyr personer som bruker eller selger «lapti». Å lage neverskoene ble ofte omtalt som en så enkel oppgave at russerne har en egen frase på det for berusede mennesker: «lyka ne viazhet», som betyr at en er så full at en ikke en gang klarer å flette never.

Bli abonnent på Svalbardposten

Hvilket abonnement passer for deg?

Alle abonnement blir automatisk fornyet til ordinær pris og løper til det blir sagt opp.

1 måned digitalt abonnement

Digital måned

190,-

for 1 måned

Bestill her

1 år papir og digitalt abonnement

Komplett HELÅR.

1980,-

for 12 måneder

Bestill her

6 måneder papir og digitalt abonnement

Komplett halvår.

1125,-

for 6 måneder

Bestill her

1 år digitalt abonnement

Digitalt helår

1380,-

for 12 måneder.

Bestill her

6 måneder digitalt abonnement

Digitalt halvår

860,-

for 6 måneder

Bestill her

1 år komplett sør for Bodø

2430,-

Full digital tilgang, eAvis og papirutgaven én gang i uken.
Portotillegg pr. avis fra Bodø og sørover pålydende kr 10,-

Bestill her

6 måneder komplett sør for Bodø

1345,-

Full digital tilgang, eAvis og papirutgaven én gang i uken.
Portotillegg pr. avis fra Bodø og sørover pålydende kr 10,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS