Minneord etter Einar Ianssen

Einar Ianssen gikk bort 18. juni, 93 år gammel.

Publisert

Einar Ianssen var i hele sitt voksne liv opptatt av næringsvirksomhet i sin alminnelighet, ikke minst på Svalbard, og da spesielt innenfor olje og gass. Hans hovedbase var i Trondheim, men aktivitetene strakte seg langt utenfor Norge, eksempelvis i Canada, Alaska og Russland. Han var politisk aktiv og satt blant annet i Trondheim bystyre og formannskap over flere perioder. Han var også styreleder for en rekke selskaper både innen offentlig og privat sektor, herunder Norsk Vikingolje. Ikke minst etablerte han og bygget opp, sammen med sine sønner, selskapet Selfa Arctic som over en årrekke har produsert sjarker for kystfiskeriene både nasjonalt og internasjonalt. I denne sammenhengen er det imidlertid aktivitetene på Svalbard som belyses.

Han representerte en epoke i svalbardhistorien som i dag ugjenkallelig er over. Fra de første eventyrere og hvalfangere oppdaget øyriket, har Svalbard tiltrukket seg initiativrike pionérer, ofte med risikovillig og optimistisk kapital i ryggen. Denne pionérvirksomheten fortsatte med vekslende innhold og intensitet fra hvalfangst, gjennom overvintringsfangst og gruvedrift og etter hvert også gjennom leting etter olje og gass. Drivkraften har hele tiden vært en blanding av økonomiske motiver og sterk fascinasjon for livet i Arktis. På 1960-tallet var Svalbard et mulighetenes land der private aktører kunne skaffe seg rettigheter i områder gjennom å søke utmål på petroleum kun basert på geologiske indikasjoner. Systemet var ikke ulikt det som tidligere har vært mulig i ”nye” landområder som i landnåmstidens Island og nybyggertidens Amerika. Systemet var omstridt, og med fredningen av store deler av øyriket etter 1973, ble disse mulighetene i realiteten fjernet.

Et spennende kapittel var etableringen av firmaet Norsk Polarnavigasjon AS. Dette selskapet ble dannet i 1959 av brødrene Einar og Gunnar Sverre Pedersen med det motiv å etablere flyplass på Svalbard. De ønsket å legge bedre til rette for polare flyvninger, særlig med tanke på frakt av store godsmengder. Ideen var imidlertid på den tiden politisk meget vanskelig og ble etter hvert forlatt av brødrene, som deretter så i en helt annen retning. De ville utforske muligheten for å finne og utvinne olje og gass i drivbare former. For geologer er Svalbard et eldorado med svært lite vegetasjon og med deler av Barentshavets geologi helt oppe i dagen, og brødrene hadde under sine Svalbard-besøk observert oljeflekker som piplet frem flere steder.

Bli abonnent på Svalbardposten

Hvilket abonnement passer for deg?

Alle abonnement blir automatisk fornyet til ordinær pris og løper til det blir sagt opp.

1 måned digitalt abonnement

Digital måned

10,- den første måneden, deretter 190,- per måned

for 1 måned

Bestill her

1 år papir og digitalt abonnement

Komplett HELÅR.

1980,-

for 12 måneder

Bestill her

6 måneder papir og digitalt abonnement

Komplett halvår.

1125,-

for 6 måneder

Bestill her

1 år digitalt abonnement

Digitalt helår

1380,-

for 12 måneder.

Bestill her

6 måneder digitalt abonnement

Digitalt halvår

860,-

for 6 måneder

Bestill her

1 år komplett sør for Bodø

2430,-

Full digital tilgang, eAvis og papirutgaven én gang i uken.
Portotillegg pr. avis fra Bodø og sørover pålydende kr 10,-

Bestill her

6 måneder komplett sør for Bodø

1345,-

Full digital tilgang, eAvis og papirutgaven én gang i uken.
Portotillegg pr. avis fra Bodø og sørover pålydende kr 10,-

Bestill her

Powered by Labrador CMS