Leder:

Kullalderen går mot slutten

Håpet om å gjenoppta gruvedriften i Svea er slukket.

Publisert

Administrerende direktør Jan Morten Ertsaas har hele tiden sagt at hans mandat fra eieren Nærings- og Fiskeridepartementet er å avvikle driften og rydde opp i Svea og Lunckefjell. Han tok over stafettpinnen etter tidligere direktør Wenche Ravlo og skulle være ryddegutt.

Kostnadsestimatene har, ikke uventet økt kraftig siden Ravlo la fram det aller første regnestykket. Ertsaas sin regnejobb er langt fra over. Først i april/mai neste år regner han med å kunne legge fram endelig oppryddingskostnad for Svea. Kostnadene avhenger av hvor omfattende oppryddingen av sveasamfunnet skal være. Lunckefjell skal tilbakeføres til villmarkspreg, dette oppdraget er mer konkret og tallene er snart klare.

Store Norske-direktøren har brukt tid på å løfte på alle steiner for å se om det har vært mulig å redusere ryddekostnaden ved om mulig å ta ut kull fra Svea samtidig. Han har jobbet med dette etter klarsignal fra styret. Etter å ha regnet videre på tallene viser det seg i ettertid at det ble for dyrt, og for komplisert å gjenoppta gruvedriften.

Det er selvfølgelig synd at dette blir enden på visa, men kullalderen går mot en slutt. Det er dessverre ikke mer å gjøre med det nå. Ertsaas skal ha ros for at han har brukt ekstra tid og prøvd å se på muligheten for å drive ut den siste million tonn kull som ligger lagelig til i gruva. Alt tyder på at det nå er satt et endelig punktum for gruvedriften i Svea og Lunckefjell.

Rydding 2

Det er ikke bare Store-Norske-direktøren Jan Morten Ertsaas som har en gedigen ryddejobb foran seg. Det har også alle de frivillige som skal være med på ryddetokter langs kysten av Spitsbergen. Denne helgen gikk det første ryddetoktet av stabelen på Farmhamna i regi av Aktiv i Friluft. Prosjekt Isfjorden har planlagt flere ryddetokter utover sommeren og høsten. I løpet av en helg samlet de 23 frivillige inn nesten et og et halvt tonn med søppel. En gedigen ryddejobb.

Store Norske engasjerer seg også i ryddingen i Longyearbyen. Ikke bare i kontorloklene i Sjøområdet. Ungdommer og frivillige har gjort en kjempejobb med å samle paller, jerrykanner og søppel, mens Store Norske har tatt på seg jobben med å samle opp alt skrotet. Takk til alle som bidrar til å gjøre byen og naturen litt renere.

Powered by Labrador CMS