Spennende forfatter-møter i vente

Svensk krim, menneskerettigheter og klima står på plakaten under høstens litteraturfestival.

KOMMER TIL FESTIVALEN: Heidi Sævareid utga romanen
KOMMER TIL FESTIVALEN: Heidi Sævareid utga romanen "Longyearbyen" på Gyldendal i slutten av april. I september er hun en av gjestene under litteraturfestivalen.
Publisert
TIL LONGYEARBYEN: Den svenske krimforfatteren Åsa Larsson kommer til litteraturfestivalen i september.
TIL LONGYEARBYEN: Den svenske krimforfatteren Åsa Larsson kommer til litteraturfestivalen i september.

– Forfattersamtalene er en spennende festivaltradisjon, vi er opptatt av å få til en god match mellom intervjuer og forfatter, sier leder av Longyearbyen litteraturfestival, Elin Anita Olsrud.

Årets festival arrangeres 7.-11. september.

– Vi jobber på spreng med programmet, og alt er ikke spikret enda, sier hun. Men noen toppnavn er allerede klare, i tillegg til det ene som allerede er kjent. Festivalen kunngjorde nylig at forfatter av romanen «Longyearbyen», Heidi Sævareid, kommer til årets festival.

Toppmøte

Artica Svalbard sponser et av høydepunktene under litteraturfestivalen på Svalbard; Den engelske menneskerettighetsadvokaten Philippe Sands. Han skal intervjues av forfatter og forlegger Anders Heger.

Sands har ført saker for den internasjonale straffedomstolen og Verdensdomstolen i Haag, og har vært involvert i mange av de viktigste sakene de siste årene, inkludert Pinochet, Kongo, Jugoslavia, Rwanda, Irak og Guantanamo. Han har utgitt bøker om ulovligheten i Irak-krigen og om bruken av tortur under den amerikanske Bush-administrasjonen.

Heger er styremedlem det internasjonale styret i PEN, verdens største skribent- og ytringsfrihetsorganisasjon, og har tidligere ledet den norske avdelingen.

– Det er veldig hyggelig at våre samarbeidspartnere gjør det mulig for oss å ha et slikt toppmøte under festivalen, synes Olsrud.

Svensk krimstjerne

Den svenske forfatteren Åsa Larsson er også booket til Longyearbyen litteraturfestival.

– Men hennes besøk er forutsatt at innreisekarantenen til Norge fra utlandet er opphevet innen den tid, informerer festivalsjef Olsrud.

Larsson er en av Sveriges mestselgende krimforfattere. Hun debuterte med «Solstorm» i 2003. Hennes kriminalromaner om advokaten Rebecka Martinsson er ifølge hennes forlag solgt til ti land.

Apropos karantene: Heidi Sævareid lar ikke karantene-regler stanse hennes planlagte tur til Svalbard. Hun er bosatt i England og har allerede måttet korona-avlyse planlagt norgesbesøk i forbindelse med bokutgivelsen tidligere i vår.

– Jeg regner med å reise til Norge ti dager i forveien, skriver Sævareid til Svalbardposten.

På festivalen skal hun samtale med Svalbard-veteran Hilde Henningsen.

Avtroppende

Én av festivalens gjester deltar ikke fysisk, men via skjerm. Fraværet skal ikke skyldes karantene.

– Det er av miljøhensyn, forklarer festivalsjef Olsrud.

Gjesten er Dag Olav Hessen, forfatter, biologiprofessor og leder av klimaforskningssenteret CBA ved Universitetet i Oslo. Han skal intervjues av forfatter og tidligere Svalbardposten-journalist Line Nagell Ylvisåker.

– Bjørn Ousland og Arne Svingen deltar i festivalen med innslag rettet mot barn og unge. Romanforfatter Janne Drangsholt står også på programmet, forteller Olsrud.

– Og enda er det mer som jeg ikke kan fortelle om enda. Det blir konserter og flere spennende gjester, lover hun.

Festivalsjefen er avtroppende og forlater Svalbard i sommer, før festivalen. Kristin Mork overtar jobben som festivalsjef.

– Men jeg kommer selvfølgelig tilbake for å oppleve festivalen, lover Elin Anita Olsrud.

Powered by Labrador CMS