Førpremiere på Huset

Hele byen er invitert til TV 2 sin førpremiere på dokumentarserien om gruvebusen i Gruve 7 tirsdag.

TV-serien Kompani Spitsbergen er spilt inn i Gruve 7 og viser livet i gruva og hverdagslivet i Longyearbyen. Her er hovedpersonene avbildet inne i gruva. Fra venstre, Marius Gulstad, Bent Jacobsen, Daniel Olofsson, gruvesjef Per Nilssen, Dan Andre Danielsen, Jon Gunnar Hansen og Adrian Ottemo.
TV-serien Kompani Spitsbergen er spilt inn i Gruve 7 og viser livet i gruva og hverdagslivet i Longyearbyen. Her er hovedpersonene avbildet inne i gruva. Fra venstre, Marius Gulstad, Bent Jacobsen, Daniel Olofsson, gruvesjef Per Nilssen, Dan Andre Danielsen, Jon Gunnar Hansen og Adrian Ottemo.
Publisert

Hovedpersoner i Kompani Spitsbergen

Per Nilssen- gruvesjef

Marius Gulstad- elektriker

Daniel Olofsson - bus

Bent Jacobsen- Arbeidsleder

Dan Andre Danielsen

Jon Gunnar Hansen elektriker

Adrian Ottemo- grønnhjelm

Produksjon: Novemberfilm

Regi: Geir Kreken - bus

Første episode vises 27. februar på TV2Zebra.

Gruvesjef Per Nilssen er selv en av seks hovedpersoner i «Kompani Spitsbergen» som handler om arbeidshverdagen i Gruve 7 og om livet ellers i Longyearbyen.

– Jeg vet at mange som er med er spent på resultatet. Både hvordan selve serien blir og på premieren. Vi inviterer alle innbyggerne, både store og små, sier Nilssen.

Han har selv sett råutkastet av de første fire episodene og er godt fornøyd.

– Det ser veldig greit ut så langt ja. Vi blir mest sannsynlig de siste gruvearbeiderne på Svalbard og dette er kanskje den siste sjansen til å dokumentere livet i og rundt gruva, sier Nilssen.

Satt grenser
Bent Jacobsen er arbeidsleder i Gruve 7. Han synes det har gått greit å bli filmet både i gruva, hjemme og litt på hytta. Hele familien har vært med, også datteren Dana Sofia på ti.

– Det blir verre nå når det kommer på TV. Noen ganger har jeg sagt nei og satt litt grenser. Jeg har latt ungguttene boltre seg når det gjelder det private. Men jeg synes det er veldig viktig at gruvedriften blir dokumentert på en ordentlig måte, og er glad for at blir litt fokus på oss og den jobben vi gjør. Det er ikke så mange som vet hva vi gjør inne i gruvene, sier Jacobsen.

Novemberfilm
Det er selskapet Novemberfilm med regissør Geir Kreken som står bak TV-serien som skal vises på TV2 Zebra ti tirsdager framover. Første episode vises 27. februar. Filmingen har foregått fra juni og ut oktober måned. Hver episode varer i 45 minutter.

Prosjektleder i TV 2, Vebjørn Hagen, sier at dette er en stor dokumentarserie og at grunnen til at de valgte å kjøpe inn denne serien er at de tror at Svalbard og gruvemiljøet er spennende for mange å få et innblikk i.

– Vi får inn mange forslag hvert eneste år. Men dette synes vi var et veldig spennende prosjekt fra dag én. Jeg har sett de første seks episodene og det ser veldig bra ut, sier Hagen.

Regissøren
Geir Kreken i Novemberfilm kom til Longyearbyen tirsdag og skal være med på førpremieren på Huset.

– Klart jeg er spent. Jeg håper at de som bor i Longyearbyen synes vi har gjort en god jobb og at vi har klart å formidle noe de kan kjenne seg igjen i. Det er mange fine folk her med ulik bakgrunn og vi håper å vise fram deres Svalbard. Vi ønsker å vise fram et levende miljø med unike folk, det er målet, sier Kreken.

Gruvene er en annerledes arbeidsplass og gruvesamfunnet har en lang og interessant historie.

– Jeg håper vi har klart å formidle respekten for de som har jobbet hardt og vært med på å utvikle Longyearbyen til det den er i dag. Store Norske har gitt oss den hjelpen vi har trengt og vist stor velvilje når det gjelder å få bruke arkivmateriale, sier han.

Utfordrende forhold

I flere måneder har produksjonsselskapet hatt en eller to fotografer i byen. Filmingen i Gruve 7 var spesielt utfordrende.

– Det var trangt, mørkt, støvete og teknisk krevende å filme. Vi måtte lage noen fiffige løsninger der vi pakket inn kamera i plastikkfolie for å beskytte mot kullstøvet. Det gikk faktisk overraskende greit. I gruva er det krevende miljø både for utstyret og de som jobber der, sier regissøren.

Han mener det siste halve året må ha vært helt spesielt for de som jobber i Store Norske og sikter til usikkerheten rundt avviklingen av gruvedriften i Svea og Lunckefjell.

– Det er en usikkerhet som har vært tøff å bære, en prosess vi også har vært med på, sier Kreken.

Mange har vist interesse
Gruvesjef Nilssen sier at mange TV- og filmselskap både innenlands og utenlands har tatt kontakt for å lage film tidligere.

– Hvorfor valgte dere å si ja denne gangen?

– Årsaken til at vi valgte å si ja til Novemberfilm og TV2 var for det første at vi var sikre på at de vil fortelle vår historie slik vi selv opplever den. Vi har fått inntrykk av at en del andre TV-selskap vi har hatt kontakt med ønsket å fremstille gruvearbeidet som noe ekstremt, farlig og hause opp sikkerhetsmomentet ved yrket. Gjennom god dialog med Novemberfilm før filmingen startet ble vi sikre på at vi ville bli fremstilt på en seriøs måte, både som bedrift og som ansatte, og at resultatet blir noe vi i Store Norske blir stolte over, sier Nilssen.

Powered by Labrador CMS