
Lokalstyret vil ut av Stiftelsen Svalbardposten
Nå ber politikerne stiftelsen om å endre vedtektene slik at lokalstyret ikke lenger utnevner medlemmer til styret.
– Dette er en sak som har blitt diskutert over tid. Presseetisk er det en pussighet, som kanskje henger ved fra tidligere tider. Dette er et forsøk på å rydde opp, sa lokalstyreleder Terje Aunevik (V) i torsdagens lokalstyremøte.
Politikerne fulgte administrasjonssjefens anbefaling om å be styret i Stiftelsen Svalbardposten endre § 7 i vedtektene. Paragrafen sier at lokalstyret skal utnevne tre faste medlemmer og varamedlemmer til stiftelsens styre. Lokalstyret ønsker at denne bestemmelsen fjernes, og at andre rettssubjekter utnevner styremedlemmer i stedet.
Svalbard Høyres Jo Gytri viste til at dette er en sak som har gått over svært lang tid:
– Det er positivt at vi endelig får avgjort saken. Høyre har flere ganger sagt at vi ikke bør utnevne styremedlemmer til avisen. Så jeg er veldig glad for at denne saken nå er blitt fremmet for lokalstyret.
Allerede for ti år siden uttalte daværende lokalstyreleder Arild Olsen at de måtte få råd fra administrasjonen om hvordan; «vi kjappest mulig kan komme oss ut av dette». Svalbardposten skrev om det i denne saken: LL vil ikke velge styremedlemmer.
Vil stå fritt
Bakgrunnen er at lokalstyret mener det er problematisk å kombinere politiske styringsambisjoner med hensynet til en fri og uavhengig presse. «En oppstramming og tydeliggjøring gjennom kriterier for ivaretakelse av privatrettslige forhold synes ikke å være forenlig med å understøtte Vær Varsom-plakaten og Redaktørplakaten», står det i sakspapirene.
Redaktør Line Nagell Ylvisåker er fornøyd med avgjørelsen. Hun forteller at det i flere år har vært tema om det er riktig at et politisk organ skal velge inn flertallet av styremedlemmene i Svalbardposten, og hva som i ytterste fall kan bli konsekvensen av det.
– Da Svalbardposten i fjor fikk beskjed om å vedtektsfeste å følge svalbardpolitiske mål, ble det mer preserende å få gjort noe med ordningen. Svalbardposten er og skal være en lokalavis som står fritt til å belyse og sette spørsmålstegn ved alle sider ved Svalbards samfunn. Det inkluderer selvsagt også de svalbardpolitiske rammene, hvordan disse blir gjennomført og hvilke konsekvenser dette har på lokalsamfunnet. En fri og uavhengig presse er en helt grunnleggende del av et velfungerende demokrati, sier Ylvisåker.
Styremøte i neste uke
Styreleder i Stiftelsen Svalbardposten, Are Nundal sier det er viktig at avisen er redaksjonelt uavhengig.
– Når Longyearbyen lokalstyre har som mål å jobbe for å oppfylle de Svalbardpolitiske målene i de selskapene der de skal utpeke styremedlemmer, så er ikke det forenelig med redaksjonell uavhengighet. Nå kom ikke dette vedtaket overraskende på oss, for styret har sammen med redaktøren jobbet for å få dem til å droppe denne formuleringen. Så lenge de står ved at de skal engasjere seg, er det greit at man drar denne konklusjonen, forklarer Nundal.
Han forteller at stiftelsen skal ha et styremøte i neste uke der de tar opp saken.
– Vi er litt i stuss om hvem som skal utpeke styremedlemmer i framtida. Jeg mener det er viktig at Svalbardposten har ei lokal forankring. Vi må gjøre ei vedtektsendring, men det er ikke noen akutt hast med det siden vi har et styre og medlemmen sitter den perioden de er valgt for, presiserer han.
Vil avklare all praksis
Stiftelsen Svalbardposten ble opprettet i 1992 av Justis- og beredskapsdepartementet med formål om å gi ut Svalbardposten. Avisen skal følge pressens etiske regler, og være redaksjonelt uavhengig. Styret og redaktøren har i brev og møter gjort det klart at de mener krav om å følge svalbardpolitiske rammer kan true dette.
Lokalstyret forstår dette standpunktet og legger nå opp til en tydelig rolleavklaring. De vil samtidig trekke tilbake sine styreutnevnelser fra 2024 så snart vedtektsendringen er gjennomført, kommer det frem i sakspapirene.
Administrasjonssjefen peker på at det er nødvendig med klarere praksis for lokalstyrets engasjement i selskaper og stiftelser. Forvaltningen skal skje innenfor rammene av svalbardloven og norsk privatrett, men fordi selskapslovgivningen ikke gjelder direkte på Svalbard, må styringen forankres i vedtektene. Det gjelder også for stiftelser der lokalstyret ikke har eierposisjon.