– Pride er en fin ting

200 personer, store og små, vanlige folk, folk fra offentligheten, fra kirken og turister samlet seg da Pride-paraden beveget seg gjennom byen.

Glede: Fremst i paraden gikk Jon Wilbert og Mia Ekeblad Eggenfellner. De fikk også prisen for beste kostyme. Kostymene var kanskje ikke av det spektakulære slaget, men de fikk prisen for heltemodig å kjempe seg i motvinden.
Glede: Fremst i paraden gikk Jon Wilbert og Mia Ekeblad Eggenfellner. De fikk også prisen for beste kostyme. Kostymene var kanskje ikke av det spektakulære slaget, men de fikk prisen for heltemodig å kjempe seg i motvinden.
Publisert

– Jeg er veldig familiekjær, liker tradisjoner, samhold og at folk møtes rundt noe. Og jeg synes Pride er en fin ting, sier initiativtaker Lene Jeanette Dyngeland til Svalbardposten etter paraden.

Og det var en fin ting i Longyearbyen lørdag ettermiddag. Over 200 personer gikk i toget fra Svalbardhallen og ned til Polarhotellet der Lene Jeanette Dyngeland og lokalstyreleder Arild Olsen talte til de frammøtte.

– For to år siden ble den første Pride arrangert – det var også min første Pride. Jeg er glad for at byens innbyggere viser engasjement i ulike saker og skaper noe som er til det beste for hele samfunnet vårt. Som for eksempel Lene her i dag med sitt sterke engasjement og innsats for Pride, sa Arild Olsen. Og dermed brøt applausen løs for Lene.

<strong class="nf-o-text--strong">Glede:</strong> Jenny Samuline K. Johnsby (23) og Anja K.J. Nordvålen (28) deltar selvfølgelig på Pride
Glede: Jenny Samuline K. Johnsby (23) og Anja K.J. Nordvålen (28) deltar selvfølgelig på Pride

Pride så klart

Jenny Samuline K. Johnsby (23) og Anja K.J. Nordvålen (28) ser rart på journalisten når de blir spurt om hva de gjør her før paraden har satt seg i bevegelse:

– Deltar på Pride så klart, sier de to. Jenny kommer fra Hurdal og sier at der finnes det ikke noe Pride-arrangement, derfor er det viktig for henne å delta her. Anja deltok forrige gang, mens Jenny var på fastlandet i 2019.

I fjor ble Pride avlyst, men kom sterkt tilbake i år. Det startet allerede fredag, med høytlesing og film for barn, og avsluttes søndag kveld med regnbuemesse i kirken.

<strong class="nf-o-text--strong">Godt oppmøte:</strong> 200 paraderte fra Svalbardhallen.
Godt oppmøte: 200 paraderte fra Svalbardhallen.

Og så kom sponsorene

Det er ikke bare folket som støtter opp om Pride-arrangementet, også sponsorene stiller opp.

– Første året var det veldig vanskelig. De tenkte vel det samme som meg, at det bare blir noen få folk, Men da paraden gikk av stabelen og folk strømmet til, fikk jeg meldinger fra ulike hold om at den regningen trenger du ikke betale. I fjor var det helt greit med sponsorer, mens i år har alle sagt selvfølgelig skal vi være med. Hva vil du ha, forteller Dyngeland.

<strong class="nf-o-text--strong">Samhold:</strong> Initiativtaker Lene Jeanette Dyngeland (gul jakke) liker tradisjoner, samhold og at folk møtes rundt noe.
Samhold: Initiativtaker Lene Jeanette Dyngeland (gul jakke) liker tradisjoner, samhold og at folk møtes rundt noe.

Når spørsmålet om hva hun synes om dagen i dag kommer, kommer også et litt uventet svar:

– Jeg er kjempeflau over talen min. Det kan du faktisk skrive. Det var en katastrofe. Det lengste jeg har sovet den siste uken er fire timer, da blir hjernen min helt kjøttkake, forteller Dyngeland.

– Men noe positivt kan du vel komme med?

– Helt fantastisk oppmøte, og jeg er veldig glad for at det denne gangen kommer folk til festen her etterpå. Jeg er såå glad for at det er fullt her, sier hun.

<strong class="nf-o-text--strong">Legende:</strong> Vibeke og Bernt Lie deltok på sin første Pride. Hun legendarisk kongereporter i NTB.
Legende: Vibeke og Bernt Lie deltok på sin første Pride. Hun legendarisk kongereporter i NTB.

Legendarisk

Hun er streng med seg selv, men noen av de fremmøtte synes talene var kjempebra. To av dem var Vibeke og Bernt Lie. Hun legendarisk kongereporter i NTB - nå pensjonist. De har vært gift i 58 år og for første gang i livet gikk de i en Pride-parade. Det måtte selvsagt være på Svalbard.

– Dette var veldig morsomt. Og så ble det holdt så fine taler, forteller de to.

Beste kostyme gikk til Jon Wilbert og Mia Ekeblad Eggenfellner. Kostymene var kanskje ikke av det spektakulære slaget, men de fikk prisen for heltemodig å kjempe seg i motvinden med Pride-fanen først i toget.

<strong class="nf-o-text--strong">Musikk:</strong> Korpset avsluttet det hele med å spille YMCA.
Musikk: Korpset avsluttet det hele med å spille YMCA.
Powered by Labrador CMS