Direktesendt radiogudstjeneste

– Det er selvfølgelig ekstra stas å kunne sende fra Svalbard, for det er jo en eksotisk del av Norge, sier produsent Hanne Næss Tremoen i NRK.

Søndagens gudstjeneste fra Svalbard Kirke blir sendt direkte på NRK P1.
Søndagens gudstjeneste fra Svalbard Kirke blir sendt direkte på NRK P1.
Publisert

Søndagens gudstjeneste i Svalbard Kirke blir direktesendt på Norges største radiokanal NRK P1. Siste gang Svalbard Kirke var representert i radioprogrammet var i 2009. Produsent Hanne Næss Tremoen forteller at de hele tiden jobber med å ha størst mulig mangfold.

– Vi skal ta hensyn til geografisk spredning, kjønn, dialekt og gjerne litt ulike typer kirkehus. Så er det sånn at vi merker oss navn på folk som formidler Bibelens budskap på en måte som gjør at lytterne forstår innholdet. Det er alle typer mennesker som hører på programmet, sier Næss Tremoen.

Hun håper også de som ikke er tradisjonelle kirkegjengere i Longyearbyen skal få lyst til å ta turen til gudstjenesten.

– Vi har skjønt at det er et rikt musikkliv knyttet til Longyearbyen og kirka. Vi håper mange tar turen for å være med og ta i så det høres at kirka er full. Det er jo en mulighet for Svalbard å vise at man trår til med sang når det trengs, sier Næss Tremoen.

– Er det noen spesielle utfordringer knyttet til å ha sending herfra?

– Tradisjonelt sett kommer vi rullende ut med lydbuss med alt av utstyr som trengs, men det lar seg jo ikke gjøre når vi skal til Svalbard. Jeg har akkurat snakket med Nils Petter Christensen som er lydmannen vår og ivaretar sendingen. Han skryter veldig av hjelpen vi har fått fra Kulturhuset og Kyrre Stræth Fledsberg som er lydtekniker der, sier Næss Tremoen.

Sokneprest Leif Magne Helgesen gleder seg til å holde gudstjenesten på radio.

– Det gir en mulighet til å nå ut til en større forsamling og mengde mennesker. Jeg tror mange vil glede seg over å få en slik direktesending, for det er mange som har et godt hjerte til Svalbard og vil følge med. Det er veldig stas, sier Helgesen.

Det blir sang av Store Norske Mandskor og Sigri Klausen Markussen, mens kirkemusiker Jovna Z. Dunfjell står for det musikalske. Liturgien bærer preg av at deler av den er lokalt skrevet med elementer fra CD-en «Det blå loftet» av Svalbards Kirkes Trio.

Soknepresten forteller at det er litt ekstra utfordringer knyttet til det å ha gudstjenesten på radio.

– Vi må ha oversikt over hvor mange minutter og sekunder hvert innslag tar. Så vi har måtte planlegge mer nøyaktig enn tidligere. Men det blir en vanlig gudstjeneste hvor vi inviterer folk fra hele Norge inn i kirka i Longyearbyen.

– Får du prestasjonsangst?

– Jeg må ha det meste klart, og kan ikke ta for mye på sparket. Jeg må nok være mer på enn det jeg ellers slapper av i. Akkurat nå gleder jeg meg bare, men det er blir nok noen nerver når søndagen kommer, sier Helgesen.

– Håper du mange lokale møter opp?

– Ja, jeg håper jo det. Det er kjekt med skikkelig trykk på salmesangene, sier soknepresten.

Radiogudstjenesten kan høres i opptak her.

Powered by Labrador CMS