Skaper kunst på ekspedisjon:

– En unik livserfaring

Foto- og videokunstnere har reist Svalbard på kryss og tvers. Resultatet kan bli en utstilling i nye Galleri Svalbard.

Publisert

– Barentsburg er pittoresk. Longyearbyen er mer... Cowboy! Og mer levende og dynamisk.

Kunstner Yamile Calderón er på workshop på Svalbard. Hun er opprinnelig fra Colombia og bortsett fra at det gnistrende tørre, høy-arktiske klimaet plager øyne og luftveier, formelig bobler hun over av superlativer.

– Det er en helt unik livserfaring. Kanskje særlig opplevelsen ved brefronten. Det var en imponerende naturopplevelse som jeg aldri vil glemme, sier hun.

Råmateriale

Workshopen består av ytterligere fem foto- og videokunstnere som med forskjellig utstyr, fanger inn inntrykkene fra Svalbards attraksjoner. By og natur, arkitektur og innemiljø. Og gruver.

– Røft og litt skremmende. Møkkete! Men menneskene var så utrolig flotte og generøse, oppsummerer Calderón etter en omvisning i Gruve 7. Gruve 3 og 6 står også på programmet. Deltakerne i denne kunstner-ekspedisjonen går jevnlig i dyp konsentrasjon for å fange motivene.

– Det blir et unikt råmateriale å jobbe videre med. Oppholdet gir også inspirasjon til å jobbe med annet materiale, sier Kjersti Vetterstad.

Tilbake til Barentsburg

Workshopen er i regi av fotograf og billedkunstner Janne Talstad. Hun er svært takknemlig overfor Artica, Longyearbyen lokalstyre, Store Norske og direktør Jan Morten Ertsaas og andre som har hjulpet kunst-ekspedisjonen med tilgang, overnatting og transport. Hun håper å komme tilbake til Longyearbyen og Galleri Svalbard med noen av arbeidene etter workshopen.

– Og gjerne også til galleriet i Barentsburg, legger hun til.

Ildsjelen Talstad må tåle mye ros av sine med-kunstnere under Svalbard-oppholdet, som er i regi av hennes kunstprogram «Open Video».

– Hun gjør en kjempejobb for norsk videokunst, konstaterer Vetterstad.

Powered by Labrador CMS