«Fingern» gir tommelen opp til Bjørnøya-kino

Det var fulltallig oppmøte på filmfestivalen på Bjørnøya. Arrangørene fikk spesialbehandling av Nordisk Film Distribusjon.

Publisert
Besetningen på Bjørnøya fikk «gå på kino» i fellestua. Bak fra venstre: Morten Hagfors, Erik Sommerseth, Nina Skogheim, Ted Riise, Bjørn Ove Finseth, Mats Kågstrøm og Haakon Fløysvik Nordrum. Foran: Susanne Foldvik og André Røsberg.
Besetningen på Bjørnøya fikk «gå på kino» i fellestua. Bak fra venstre: Morten Hagfors, Erik Sommerseth, Nina Skogheim, Ted Riise, Bjørn Ove Finseth, Mats Kågstrøm og Haakon Fløysvik Nordrum. Foran: Susanne Foldvik og André Røsberg.

Den femte utgaven av Bjørnøya filmfestival (BØFF) gikk av stabelen forrige helg.

– Festivalen var god. Vi rigget oss til i stua og viste filmer på lerret, forteller meteorologifullmektig André Røsberg på telefon fra Bjørnøya meteorologiske stasjon.

Fikk vise kinofilm

I løpet av helgen ble det vist fem filmer: dokumentaren «Bjørnøya», actionfilmen «Bear Island», animasjonsfilmen «Se opp», dokumentaren «Tungeskjærerne» og Harald Zwarts storfilm «Den 12. mann».

Sistnevnte var filmfestivalens store trekkplaster.

«Den 12. mann» er sett av over en halv million kinogjengere på fastlandet, og er inne på topp ti-lista over de mest sette norske kinofilmene i nyere tid.

Festivalkomitéen i BØFF fikk spesialtillatelse fra Nordisk Film Distribusjon til den eksklusive visningen for de ni beboerne på Bjørnøya -
mens filmen fortsatt går på kino.

– Normalt sett sender vi ikke filer fra oss når filmen går på kino, men vi ønsket å hjelpe disse personene som sitter fast på Bjørnøya, forteller markedssjef Vegard Urke hos Nordisk Film Distribusjon til Kinomagasinet.

Hilsen fra Gullestad

Oppmøtet var det ingenting å si på. 100 prosent av beboerne på Bjørnøya var til stede på visningen.

«Filmen gjorde et sterkt inntrykk, og publikum hadde bare superlativer å komme med», skriver besetningen på Bjørnøya meteorologiske stasjon på sin hjemmeside.

Hovedrolleinnehaver Thomas «Fingern» Gullestad, som spiller Jan Baalsrud, likte godt at filmen ble vist på BØFF.

Ifølge Kinomagasinet sender han følgende hilsen til «kinogjengerne» på Bjørnøya:

– Gratulerer med den mest eksotiske visningen av «Den 12. mann». Dette skulle jeg ønske jeg var med på.

Kjærkommen festival

Røsberg legger ikke skjul på at de gjerne skulle hatt Gullestad med seg på filmfestivalen i nord.

– Han hadde vært hjertelig velkommen hit, men det er ikke så lett å få til, sier Røsberg.

– Her skaper vi hverdagen vår selv. Det er kjærkomment å sette seg ned og se film sammen. Filmfestivalen er et viktig sosialt tiltak, legger han til.

Kokken på den meteorologiske stasjonen sørget for popcorn og pausemat, og pauser ble det mange av i løpet av festivalhelga.

– Vi må ut hver time for å observere været og sende målinger. Da var det bare å trykke på pause-knappen, forteller den meteorologifullmektige.

«Alle» møtte opp

Han er på Bjørnøya for første gang, og fikk et godt møte med BØFF.

– Mange av oss som er her bor vanligvis i Tromsø. Vi får litt abstinenser når vi ikke er der når Tromsø International Film Festival arrangeres, men da er det artig å ha en egen filmfestival her, sier Røsberg.

– Kan filmfestivalen på Bjørnøya måle seg med den internasjonale filmfestivalen i Tromsø?

– Det blir litt mer intimt og koselig her, og så møter hele bygden opp. Vi hadde 100 prosent oppmøte. Det kan man ikke si i Tromsø, selv om oppmøtet er bra der også. Det er imidlertid ikke alle filmfestivaler som kan skryte av at «hele byen» stiller, flirer Røsberg.

Powered by Labrador CMS