Klare med godstolen til årets forfattere

Et solid spleiselag har gjort det mulig å fortsette fjorårets storsatsing på litteratur. I år kommer blant andre Erlend Loe og Jan Erik Vold.

I år byttes den røde sofaen ut med en godstol. I den skal forfatterne ha mer uformelle samtaler rundt i byen på kveldstid. De som har vært med i årets festivalkomite er fra venstre Marie Mæland, barne og ungdomsbibliotekar, Elin Anita Olsrud, biblioteksjef, Torill Brandal Berge har hatt ansvar for nettside og markedsføring. I tillegg har Kristin Mork og Didrik Paulsen vært med i festivalkomiteen. De var ikke tilstede da bildet ble tatt.
I år byttes den røde sofaen ut med en godstol. I den skal forfatterne ha mer uformelle samtaler rundt i byen på kveldstid. De som har vært med i årets festivalkomite er fra venstre Marie Mæland, barne og ungdomsbibliotekar, Elin Anita Olsrud, biblioteksjef, Torill Brandal Berge har hatt ansvar for nettside og markedsføring. I tillegg har Kristin Mork og Didrik Paulsen vært med i festivalkomiteen. De var ikke tilstede da bildet ble tatt.
Publisert
Åtte forfattere er med på årets litteraturfestival. De representerer et variert utvalg av litteratur både for voksne og barn.
Åtte forfattere er med på årets litteraturfestival. De representerer et variert utvalg av litteratur både for voksne og barn.

Forfattere

Jan Erik Vold
Erlend Loe
Levi Henriksen
Endre Lund Eriksen
Gerd Karin Bjørhovde
Karin Fossum
Larry Siems
Teresa Grøtan

I fjor ble den aller første litteraturfestivalen sparket i gang i samarbeid med NRK. Biblioteksjef Elin Anita Olsrud var ikke helt sikker på om det kom til å bli en årlig festival. Men både kultursjef i Longyearbyen lokalstyre, Roger Zahl Ødegård, og Olsrud var fornøyd med arrangementet og de tilbakemeldingene de fikk. De ville derfor satse igjen.

– Vi hadde veldig lyst til å få til en ny litteraturfestival i år også. I fjor kom det mellom 60 og 120 personer på hvert eneste arrangement. Så etter en liten tenkepause bestemte vi oss derfor for å søke korkpenger. Da vi fikk 50.000 kroner der fikk vi blod på tann og gikk i gang for fullt. Norsk kulturråd bidrar med 50.000 kroner og vi har fått veldig gode avtaler med lokalt næringsliv når det gjelder mat og overnatting, sier Olsrud entusiastisk.

Bidragsytere
Et fullspekket litteraturprogram går derfor av stabelen en hel uke fra mandag 3. september til fredag 7. september. Det hele starter med et litteraturcruise mandagen og så går det slag i slag med ulike litterære arrangement på biblioteket, Karlsberger pub (KB), Stationen, Svalbard Hotell og to konserter på kulturhuset.

Artica Svalbard og Norsk Pen er også med på laget, de inviterer to av forfatterne under sine budsjett, den engelske forfatteren Larry Siems og Terese Grøtan som skriver om klimaendringer. I tillegg bidrar Nordnorsk forfatterlag med å dekke reise og overnatting for forfatterne Gerd Karin Bjørhovde og Endre Lund Eriksen.

De to planlagte konsertene dekker Longyearbyen lokalstyre på sitt kulturhusbudsjett.

– Veldig mye av det vi tilbyr er gratis for byens befolkning, blant annet alt som er for barn og unge. I tillegg er alle forfattersamtalene som skal foregå rundt omkring i byen på kveldstid gratis, sier Olsrud.

– Har det manglet en litteraturfestival?

– Ja, jeg mener det er viktig å løfte fram den gode skjønnlitteraturen. Vi har også en engelsk forfatter og en faglitterær. Polarlitteraturen dekkes godt gjennom året både når det gjelder foredrag på Unis og her. Vi ser på utlånsstatistikken at det er det polare som er mest populært, sier biblioteksjefen.

Forfattere
I utvelgelsen av forfattere har hun lagt vekt på å invitere forfattere som skriver både for barn og voksne. Både Erlend Loe og Levi Henriksen gjør det.

– Den første jeg ringte til var Jan Erik Vold. Fra han fikk jeg ja umiddelbart. Så er jeg veldig fornøyd med at Karin Fossum kommer. Hun takker stort sett nei til alt, men Svalbard ble så fristende at hun takket ja. Ellers gleder jeg meg til alt, sier Olsrud.

Hun sier at det har vært like viktig for dem hvem som skal intervjue de ulike forfatterne. Hver kveld skal en det være en uformell samtale med en av forfatterne.

– De vi har endt opp med er vi veldig fornøyd med. Det er en blanding av profesjonelle og lokale, sier hun.

Forlagssjef i Cappelen Damm, Anders Heger, skal intervjue Larry Siems i godstolen. En av forfatterne som kommer, Endre Lund Eriksen, skal intervjue Erlend Loe. Det har han også gjort flere ganger før. Så skal både Terje Aunevik og Leif Magne Helgesen intervjue hver sine forfattere, Jan Erik Vold og Levi Henriksen.

– Det synes jeg er strålende, fordi jeg synes de passer så godt til intervjuobjektene, sier biblioteksjefen.

Forfatter i magen
Fredagen blir lokale skrivebordsforfattere invitert til å fremføre egne tekster.

– I fjor var det fem. Det er ikke mange, men det var veldig artig, sier hun.

– Har du selv en forfatter i magen?

– Nei, det har jeg vel ikke. Jeg er nok mer på fagboksiden i tilfelle.

Det skal også vises to filmer. Den ene er filmen Nord, en roadtripmovie på snøskuter i Finnmark. Erlend Loe forteller om veien fra manus til film. Endre Lund Eriksen vil fortelle om prosessen fra bok til filmkomedien Pitbullterje. Filmvisningene er i samarbeid med Longyearbyen filmklubb.

Barn og unge
Barne og ungdomsbibliotekar Marie Mæland har ansvar for sosiale medier og for opplegget for barn og unge. Hun har laget et opplegg for alle, fra de eldste barna i barnehagene og opp til ungdomsskolen. Det blir høytlesing, forfatterbesøk og forfattersamtaler. Mæland skal ha forfattersamtale med Levi Henriksen på biblioteket.

– Jeg både gleder og gruer meg. Jeg er i alle fall veldig spent. Så vil jeg gjerne utfordre ungdomsskole-elevene til hva de skal spørre en vaskeekte forfatter om. Vi har fått forfattere som er veldig morsomme, så dette blir bra. Det er bare å glede seg, sier hun.

Powered by Labrador CMS