Tveter-samlingen i ny bok:

Søker støtte til oversettelse

Korkpenger skal gi engelsk tekst i praktbok til Svalbard-kunstners 100-års jubileum.

SAMLING: Kåre Tveter hentet inspirasjon fra Svalbard mens han levde. Bildet er fra åpningen av utstillingen «Heilt Odøling» i Galleri Svalbard på 90-tallet.
SAMLING: Kåre Tveter hentet inspirasjon fra Svalbard mens han levde. Bildet er fra åpningen av utstillingen «Heilt Odøling» i Galleri Svalbard på 90-tallet.
Publisert

De 40 maleriene i Kåre Tveter-samlingen på Svalbard presenteres i en bok som skal utgis i anledning kunstnerens 100-års jubileum neste år.

Prosjektet er et samarbeid mellom to stiftelser, Stiftelsen Kåre Tveter Samlingen på Svalbard, Stiftelsen Lyshusets Bildesamling i kunstnerens hjemkommune Sør-Odal, samt sistnevnte kommune.

Stiftelsen Kåre Tveter Samlingen søker om 225.000 kroner i korkpenger for å del-finansiere prosjektet.

Utgis i mai

Boken utgis i mai. Det opplyser familien Tveters representant i Svalbard-stiftelsen, Trond Birger Olsen. Han er også styrerepresentant i Stiftelsen Lyshusets Bildesamling.

– Det blir en bok om kunsten og kunstneren. Kåre Tveter har aldri tidligere blitt presentert i en slik bok før, sier Olsen.

Han presiserer at det er Longyearbyen lokalstyre (LL) og Sør-Odal kommune som forvalter hver sin samling kunst av Kåre Tveter.

Dersom søknaden om korkpenger innvilges, skal summen dels gå til å finansiere en engelsk oversettelse av boken.

Kjøper tre av ti bøker

Oversettelsen skal koste 75.000 kroner, i følge søknaden. Resten av det omsøkte beløpet, 150.000 kroner, planlegges brukt til å kjøpe inn 300 eksemplarer av boka, til salg i Galleri Svalbard. Boken er planlagt utgitt i 1.000 eksemplarer.

«De øvrige partene i bok-samarbeidet er ikke interessert i å bekoste en utgave som også har engelsk, mens vi mener en engelsk oversettelse er svært relevant for omsetning på Svalbard», opplyser Stiftelsen Kåre Tveter Samlingen i søknaden om korkpenger.

Kultursjef i LL, Are Nundal, sitter i stiftelsens styre og har ført søknaden i pennen.

Det fremgår av søknaden at boksalget forventes å styrke økonomien i stiftelsen.

Proff tekst

Boken blir på 224 sider med tekst av professor i kunsthistorie ved Universitetet i Oslo, Øivind Storm Bjerke. Lokalstyreleder Arild Olsen skal også være blant bidragsyterne, det samme skal ordføreren i Sør-Odal.

Trolig vil boken også inneholde deler av det siste intervjuet som ble publisert av Kåre Tveter. Trond Birger Olsen har fått tillatelse til dette av intervjueren den gangen, tidligere redaktør i Svalbardposten, Arne O. Holm.

Boken skal produseres av Olsens selskap, Art Pro Forlag.

Venter på galleri

Kåre Tveter ble kalt «lysets maler». Han døde i 2012. Han ville fylt 100 år 25. januar neste år. Han besøkte Svalbard første gang i 1984 og brukte inntrykk herfra i sin kunst.

I 1995 donerte Tveter 40 arbeider til Stiftelsen Kåre Tveter Samlingen i Longyearbyen. Disse bildene har permanent plass i Galleri Svalbard og er for tiden lagret i påvente av åpningen av nytt galleri i Longyearbyen sentrum.

Korkpengene utgjøres av overskuddet fra Nordpolet og skal gå til lokale velferdstiltak. Søknadene behandles av Longyearbyen lokalstyre før innstillingen behandles av lokalpolitikerne før jul. I år er det tre millioner kroner som skal fordeles.

Powered by Labrador CMS