Tegnet Svalbard-debut

Didrik Magnus-Andresen bok-debuterer med tegneserieromanen «Ultima Thule», der handlingen er lagt til Svalbard.

FORFATTER: Didrik Magnus-Andresens oldefar er blant inspirasjonskildene bak hans tegnede bok-debut
FORFATTER: Didrik Magnus-Andresens oldefar er blant inspirasjonskildene bak hans tegnede bok-debut "Ultima Thule".
Publisert

Vi når forfatteren på telefonen i Oslo. Han har aldri vært på Svalbard. Det synes han er litt flaut og har som mål å komme på besøk, gjerne i forbindelse med bokutgivelsen. Foreløpig har heller ingen eksemplarer av førsteopplaget av «Ultima Thule» på 1.000 eksemplarer nådd øygruppen.

– Men det må jeg sørge for, lover Didrik Magnus-Andresen.

33-åringen har jobbet med boka i fire år. Historien har eventyrpreg og forlaget mener den henvender seg til en målgruppe mellom 11 og 16 år.

– En ungdomsbok, ja. Men jeg har fått tilbakemeldinger fra voksne, eventyrlystne menn også, om at dette er noe for dem, ler han.

UNGDOMSBOK: Tegneserieromanen "Ultima Thule" sikter seg inn på lesere i alderen 11-16 år.
UNGDOMSBOK: Tegneserieromanen "Ultima Thule" sikter seg inn på lesere i alderen 11-16 år.

Tapt sivilisasjon

Handlingen i den tegnede romanen er lagt til 1939. Vaskeseddelen forteller følgende:

«Verden befinner seg på randen av krig. I kullgruvene på Svalbard gjøres et sensasjonelt funn med rester av en tapt sivilisasjon. Oppdagelsen skjuler enorme krefter, og nazistene er snart på sporet med ønske om nye våpen for Det tredje riket. På sporet er også en hemmelig orden med forgreninger til mange land. Midt i det hele er det noen usannsynlige helter som må kjempe mot soldater og naturkrefter for å sørge for at hemmeligheten ikke faller i feil hender».

– Jeg fikk ideen da jeg så et bilde av en pyramide i en jungel og tenkte at det hadde vært kult med en pyramide i arktisk miljø. Etter litt drodling løp det løpsk. Jeg har alltid digget historiene om Tintin, Indiana Jones og slikt har lenge hatt lyst til å lage en norsk vri, sier forfatteren.

Postkort og oldefar

Om fortellingen har sterkt fantasipreg, har han ikke tatt seg friheter med omgivelsene.

– Jeg har prøvd å gjenskape Longyearbyen og Barentsburg slik de var før krigen. Ikke den letteste oppgaven med tanke på at det ikke var så mye bilder å få tak på. Til slutt fant jeg en tysk nettside med en samling aktuelle postkort, forteller Magnus-Andresen.

Hans svenske oldefar er en del av inspirasjonen bak «Ultima Thule».

– Han mistet det ene øyet i gruva på Svalbard, og jeg har hørt noen historier om den spektakulære Svalbard-naturen og det tøffe gruvemiljøet. Det har sikkert spilt en rolle, tror han.

Begynte i Bucuresti

Magnus-Andresen er utdannet innen kunst og design i Oslo og Romania. De første tegningene til Svalbard-romanen ble laget under oppholdet i Bucuresti, røper han. Tidligere jobbet han i en årrekke som illustratør for sportsmagasinet «Fri Flyt. Det siste året har han jobbet fulltid for å fullføre bokprosjektet.

– Med frilansoppdrag ved siden av. Det er jo ikke til å bli søkkrik av, men det går. Nå håper jeg jo selvfølgelig at boka får oppmerksomhet og går godt, og aller helst blir innkjøpt til bibliotekene. Da må det trykkes et nytt opplag, håper han.

Se smakebiter fra "Ultima Thule" under:

Powered by Labrador CMS