SKJENKEDEBATT - LONGYEARBYEN UNGDOMSRÅD

Rødvin på Kåre Tveter?

Hva slags by ønsker vi å være når det nesten er sånn at det eneste stedet man kan være uten å møte på berusede voksne er på skolen?

Fotografiet av Kåre Tveter som lager snøengel på Svalbard introduserer gallerigjestene til Kåre Tveter-samlingen i galleri Nordover.
Fotografiet av Kåre Tveter som lager snøengel på Svalbard introduserer gallerigjestene til Kåre Tveter-samlingen i galleri Nordover.
Publisert Sist oppdatert

Ungdomsrådet hadde møte 30.05 og gikk gjennom de politiske sakene som kommer opp i de ulike utvalgene til uka. Det første vi diskuterte var endringen av konseptet på Tio Monchos.

Endringen går ut på at de vil utvide muligheten for skjenking. Ungdomsrådet ble tidlig involvert i prosessen og vi ser med glede at innspillene vi kom med ble tatt med av administrasjonen.

Vi forstår at det kan være en ulempe for salget når man ikke har skjenking og vi vil selvfølgelig at Tio Monchos skal kunne opprettholde et godt tilbud for byens innbyggere slik som vi også ønsker byens andre restauranter.

Vi kom med følgende innspill: ingen skjenking under åpningstidene til biblioteket, mulighet for å endre inngangen til biblioteket til det nye infotorget på næringsbygget, at det burde være en begrenset skjenkebevilling til øl og vin ikke brennevin. For ungdommene i byen er det viktig at det ikke utvikler seg til å bli et skjenkested, pub eller bar.

Vi ønsker å legge til at det bør være en lav terskel for å utvise berusede folk når det er i samme lokale, med samme inngang og toaletter som biblioteket og meråpent. Vi synes det er flaut at man ikke kan støtte en spiseplass der det ikke serveres alkohol og at økonomien til en spiseplass er avhengig av skjenking.

Vi synes det er trist at det skal være nødvendig med alkohol for at en ny restaurant skal være et attraktivt sted å spise middag og lunsj eller ta seg en kake.

Sjokkert over søknad om skjenking på NORDOVER

Etter denne diskusjonen ble vi sjokkert når vi så at NORDOVER også søkte om skjenking fra 12:00 på dagen til 00:00 på kvelden. Byens nye galleri og kino, som ligger under samme paraply og vegg i vegg som ungdomsklubben og UHU.

Nordover har vært åpent siden slutten av november i fjor. Da er det kanskje litt tidlig å konkludere med at omsetningen er så dårlig at også de er avhengige av alkoholbevilgning for å få økt omsetning.

Ungdomsrådsleder Tine Westby Thorstad.
Ungdomsrådsleder Tine Westby Thorstad.

Vi lurer på om alkohol har blitt det nye «redningsmiddelet» når ting ikke går som planlagt her i byen? Skal Nordover være et sted hvor man går og drikker eller skal det være et trygt sted for alle?

Vi er kjent med at det er flere barn som henger på Nordover etter skoletid, og da tar det seg dårlig ut at voksne gjester drikker alkohol mens barna tegner. Det er dessverre helt naturlig at man serverer et glass bobler når man åpner en ny kunst utstilling, men det er langt ifra det samme som å ha 12 timers daglig skjenking- og det hjelper lite at skjenkingen skal opphøre en time før og tilta en time etter barnekino hvis folk likevel kan skjenke seg på formiddagen.

Det er noe med rødvin på Kåre Tveter som tegner et bilde på hvordan dette kan gå.

Dette er også en sak som ungdomsrådet stiller seg svært negative til og lurer om det virkelig er et behov for det!

Ungdomsrådet tenker at dette er en dårlig linje å følge med tanke på konseptet Nordover har med ungdomsklubb, UHU, kino, galleri og tegnekrok for barn. Jeg kjenner ikke til at det er normalt med øl og vin på kino på fastlandet, hvorfor må det da være det her?

Og jeg er heller ikke vant med ølrap og rødvinslukt når jeg lener meg tilbake i kinostolen med popcornet mitt. Dette handler ikke om at noen voksne tar seg et glass vin, men helheten.

Hva slags by ønsker vi å være når det nesten er sånn at det eneste stedet man kan være uten å møte på berusede voksne er på skolen?

Jeg vet at Longyearbyen blir mindre og mindre unikt, trygt, skapende og nært når man ukritisk gir skjenking til alle byens underholdningssteder. Ungdomsrådet ser på byens holdning til alkohol med bekymring og det er ikke rart vi har alkoholkort på polet.

Til slutt ønsker vi å stille dere voksne et spørsmål. Må man ha alkoholservering eller går det an å ta en felles dugnad?

Vi tror ikke Kåre Tveter hadde satt pris på en rød flekk på det nydelige Svalbard han formidler til oss.

Powered by Labrador CMS