«Lance» kommer ikke hjem til jul

Fartøyet «Lance», der polfarerne Børge Ousland og Mike Horn befinner seg, sitter fortsatt fast i isen. De har nok drivstoff, men nå må mannskapet begynne å rasjonere på maten.

SITTER FAST: Selv om det er kort vei til nærmeste råk som er farbar helt ned til iskanten, hjelper det lite når «Lance» sitter bom fast i pol-isen. Det skal mye til at de kommer seg ned til sivilisasjonen før jul, opplyser ekspedisjonen til Svalbardposten.
Publisert
KREATIVE LØSNINGER: Motorsagen som skar løs disse isblokkene, har gått i stykker. Dermed må mannskapene finne andre, kreative løsninger for å få båten løs fra isen.
VENTER: Mike Horns datter Jessica venter på farens båt, men har måttet gi opp å møte ham ved iskanten. Hun venter nå ombord på seilbåten «Pangaea» i Tromsø. Bildet ble tatt da båten var i Longyearbyen.

– Vi prøver å gjøre det beste ut av det, sier reder Bengt Are Korneliussen som eier «Lance».

Det Tromsø-baserte rederiet Lance AS eier båten, mens selskapet Besi AS drifter både «Lance» og andre fartøyer som er eid av Korneliussens selskaper.

Både ombord på båten i isen og i rederiets lokaler i Tromsø jobbes det hektisk med å finne løsninger.

– De sitter ikke stille og lurer på når isen smelter, for det vil enda ta noen år. Vi vil hele tiden søke etter andre løsninger, men nå befinner ekspedisjonen seg på «Lance», og da er det skipperen og rederiet som har ansvaret for opplegget, sier Ebbesen.

22 personer

Sist lørdag etablerte Besi en beredskapsgruppe i tilfelle situasjonen forverrer seg og det skulle bli nødvendig å evakuere hele eller deler av besetningen fra «Lance». Det er 22 personer ombord i fartøyet som møtte Børge Ousland og Mike Horn etter at de hadde krysset pol-isen med ski og pulk.

Avisa VG, som er ombord på båten, meldte tirsdag at kapteinen forlanger at en person blir evakuert fra fartøyet. Personen har visstnok bare nok hjertemedisin til og med torsdag. Fra Hovedredningssentralen Nord-Norge får Svalbardposten vite at dette ikke blir noe av.

– Det ble klarlagt i går, tirsdag, at det ikke er behov for noe medisinsk evakuering fra «Lance», opplyser Frode Iversen ved sentralen.

Undersøker alle muligheter

Selv om det ikke er snakk om evakuering med det første, er dette likevel noe rederiet må ha i tankene som en mulighet. De har tidligere vært med på redningsaksjoner i Arktis, men aldri stått i en slik situasjon de er i nå.

Beredskapsgruppa er i dialog med en rekke aktører - Meteorologisk institutt, Sysselmannen, havfiskebåtenes forening Fiskebåt og Hovedredningssentralen - for å finne ut hva som kan være den beste løsningen framover.

– Vi har fortløpende dialog med både offentlige og private aktører for å ha best mulig kontroll på situasjonen, sier Lisbeth Harila i rederiets beredskapsgruppe.

Andre båter i nordlige farvann er én av mange sjekkpunkter rederiet er innom, for å se etter muligheter.

– Vi kontakter alle instanser for å finne hjelp og for å høre hvilke andre båter som er i området dersom vi trenger hjelp. «KV Svalbard» har vi fått vite at han en feil på en propell, så den er ikke tilgjengelig. Og «Kronprins Haakon» er i Tromsø i dag, men skal til verft, forteller Bengt Are Korneliussen.

Han sier de fortsatt har nok forsyninger til å klare seg som innefrosset.

– Det er jo ikke krise, og den driver jo sakte men sikkert ut mot iskanten. De har fortsatt 200 tonn bunkers (drivstoff), men det kan begynne å gå tomt for enkelte matvarer. Så de må begynne å skjære litt ned på rasjonene, sier Korneliussen.

200 meter unna redningen

Været er kaldt og stabilt, og dette er langt fra ideelt for «Lance». Den sitter nå bom fast i isen, og motorsagene som kunne skjære dem løs har gått i stykker.

– Det kan se ut som om jula er i ferd med å ryke, sier ekspedisjonsleder Lars Ebbesen til Svalbardposten.

Rederiet har blant annet forhørt seg om noen kan fly julemat opp til båten, uten å lykkes så langt.

Nå som det nærmer seg jul tømmes polbassenget for båter og skipsfart, som kunne vært nærliggende løsninger for den isfaste båten. Rederiet i Tromsø har et fartøy de kan sende opp til iskanten dersom de skulle se at det er nødvendig. De siste dagene har «Lance» beveget seg sakte mot sørvest, men det er fortsatt minst 50 kilometer ut til iskanten.

Fra istjenesten ved Værvarslinga i Nord-Norge heter det i siste rapport at det er tydelige tegn på at polisen rundt «Lance» sprekker opp, men tett is nær båten gjør det vanskelig å komme seg til råkene. Fra ekspedisjonsleder Ebbesen får Svalbardposten vite at det er fattige 200 meter bort til en råk som leder helt ned til iskanten.

Familiene venter

Mike Horns datter, Jessica Horn, seilte for en drøy uke siden nordover med farens seilbåt «Pangaea», som i utgangspunktet skulle plukke opp Horn og Ousland så snart de kom seg ut av isen. På grunn av mye løs is nord for Svalbard måtte de vende om og seilte til Tromsø hvor de ligger nå. Horns andre datter, Annika, befinner seg fortsatt i Longyearbyen.

Powered by Labrador CMS