Nordpolekspedisjonen:

Er kun få kilometere unna hverandre - i hver sin leir for natten

Torsdag formiddag i 10-tiden anslo ekspedisjonen at det var like før polfarerne Børge Ousland og Mike Horn møtte de to som har gått nordover fra båten «Lance». Torsdag kveld innser man at dette nok ikke kommer til å skje før fredag.

SLÅTT LEIR: De to tomannsgruppene som skal møte hverandre på pol-isen har slått leir for natten. De befinner seg på hver sin side av en større råk i isen. Fredagen vil vise oss hvordan de klarer å forsere råken. Foto: Børge Ousland / Instagram
Publisert
SLITNE: De to polfarerne Børge Ousland og Mike Horn har gått på pol-isen i snart 87 døgn. Hvis alt går etter planen torsdag formiddag er det like før de møter Aleksander Gamme og Bengt Rotmo som kommer dem i møte sørfra. Foto: Børge Ousland / Instagram

Oppdatering:
Torsdag kveld melder VG, som er ombord på «Lance», at det er en større råk mellom de to tomannsgruppene. Begge gruppene har slått leir for natten, og skal befinne seg bare tre kilometer unna hverandre.

--

Da Svalbardposten kontaktet ekspedisjonens koordinator på fastlandet, Lars Ebbesen, torsdag klokka 09.45 fikk vi opplyst at de nå er inne i en kritisk fase.

– Nå skal vi se om vi kan få det til, skriver han i en tekstmelding til redaksjonen.

Har snudd døgnet

Aleksander Gamme og Bengt Rotmo, som har gått nordover for å møte polfarerne, slo opp telt for å få seg litt hvile klokka 03.30 natt til torsdag.

Samtidig så mannskapene på båten at Ousland og Horn stoppet opp da de kom til det avtalte møtepunktet på isen. Like etterpå fortsatte de to polfarerne likevel sørover, siden de har snudd døgnet. De to har hatt noen tøffe timer med rotete is og krevende forhold i natt. I ni-tiden torsdag morgen var de bare åtte kilometer fra Gamme og Rotmo som har gått nordover fra «Lance».

Torsdag formiddag

Ousland og Horn har nå slått opp teltet, mens de to som kommer sørfra straks er i bevegelse igjen. Dermed er det håp om at de to gruppene skal møte hverandre i løpet av veldig kort tid.

Ousland og Horn har nå gått på ski over pol-isen i 87 dager i tidvis svært vanskelige forhold. Noe tilsvarende har aldri tidligere vært gjort på denne tiden av året.

Aksjonen som nå pågår for å hente de to polfarerne trygt ut av isen ble iverksatt forrige mandag. Dagen etter bestilte Ousland og Horn «Lance» til å hente dem, og lørdag morgen forlot «Lance» Longyearbyen og satte kursen nordover mot iskanten.

Powered by Labrador CMS