Håper å møte polfarerne på isen onsdag ettermiddag

Tirsdag ettermiddag ble det bestemt. Aleksander Gamme og Bengt Rotmo forlater fartøyet «Lance» for å gå polfarerne Børge Ousland og Mike Horn imøte.

I ISEN: Det tidligere forskningsfartøyet «Lance» sitter nå fast i isen, og snart drar to menn ut for å gå polfarerne imøte. Bildet ble tatt da båten lå til kai i Longyearbyen sist fredag.
Publisert

– Onsdag ettermiddag har vi avtalt et punkt der de skal møte hverandre, forteller ekspedisjonens koordinator på fastlandet, Lars Ebbesen, til Svalbardposten.

Det tidligere forskningsfartøyet «Lance» har sittet fast i isen siden tirsdag morgen. En råk lenger 10-15 kilometer videre nordover hadde vært ønskelig, og da den satte seg fast begynte mannskapet på båten å vurdere hva de skulle gjøre.

Da Svalbardposten snakket med Ebbesen klokka 14 tirsdag fortalte han at de ville ta en avgjørelse i løpet av et par timer. Få minutter etterpå fikk vi vite at beslutningen var tatt. De rutinerte polfarerne Aleksander Gamme og Bengt Rotmo forlater i ettermiddag «Lance», og setter kursen nordover.

Meldt dårlig vær

– Målet er å møte dem på et avtalt punkt onsdag ettermiddag. Vi må møte dem der før et dårlig vær setter inn, forteller Ebbesen.

Ousland og Horn befinner seg nå rundt 80 kilometer nord for båten i isen. Planen er at de går litt videre sørover, og så holder seg i ro mens Gamme og Rotmo kommer mot dem fra sør.

– Planen er at de fire så skal ri av været etter at de har møttes. Deretter går de tilbake sammen til «Lance», sier koordinatoren.

Børge Ousland og sørafrikaneren Mike Horn har nå vært ute og gått på pol-isen siden september. De har hatt svært utfordrende vær- og isforhold. Dette tærer på, innrømmer de to svært erfarne eventyrerne på Instagram, der de deler bilder og rapporter fra ekspedisjonen. De to er i utgangspunktet ikke spesielt omfangsrike, men har likevel gått ned 10-15 kilo i vekt som følge av strabasene.

Kake fra Svalbardposten

Den siste posteringen de har gjort på Instagram bærer preg av at de nå er sultne.


Sjokolade er noe av de drømmer om, og de ber alle som følger dem om å sende favorittsjokoladen sin til dem når de kommer seg helskinnet fram til sivilisasjonen. Svalbardposten har sånn sett vært forutseende og tatt ansvar. Undertegnedes barn har sendt en boks med den helt spesielle svalbardkaken med mannskapet som skal møte Børge og Mike. Det er en sjokoladekake som aldri stivner i kulda, selv ikke i 40 minus.

Vi håper kaken kommer fram til Børge og Mike i løpet av onsdagen.

De to polfarerne drømmer om sjokolade. Svalbardposten har sendt kake med redningsmannskapene, og forhåpentligvis faller den i smak. BILDE FRA INSTAGRAM: Mike Horn
Powered by Labrador CMS