Ukens leder:

Kamp om makt og posisjoner

Kritikken fra Arbeiderpartiet har haglet i sosiale medier etter at Svalbardposten mandag publiserte kommentaren «Kunsten å svelge kameler» på nett.

Gleden var stor i Arbeiderpartiets leir under valgvaken da resultatet var klart.
Publisert

De hevder at avisen er urimelig i sine uttalelser når vi sår tvil om at Arbeiderparti-velgerne har ønsket å ta Frp med på lasset, og dermed kaller dette et velgersvik. Høyre får også kritikk for å gå bort fra sine lovnader i iveren etter makt.

Det hadde vært enda mer kritikkverdig hvis Svalbardposten ikke hadde reagert på at Ap, Høyre og Frp går i kompaniskap for å sikre politikk og maktposisjoner.

Arbeiderpartiet, Høyre og Fremskrittspartiet sier at det er politikken og ikke posisjonene de startet forhandlingene med. Det lover godt for de neste årene at de kan enes om saker som er viktige for Longyearbyen. Det er det vi har lokalpolitikere til.

Det at Høyre lovet velgerne et borgerlig flertall er plutselig glemt. De gikk til sengs med Frp og skapte en sterkere blokkonstellasjon som både Venstre og Arbeiderpartiet måtte fri til. Da gjaldt det å «gjøre sine hoser grønne». Det var Ap som ble tatt inn i varmen grunnet sin politikk, ikke Venstre som kunne sikret et rent borgerlig flertall. Så ble det giftermål, nå gjenstår det å se hvordan hvetebrødsdagene forløper seg og om evig troskap holder lenger enn på papiret.

Arbeiderpartiet har lagt bak seg et godt valg til tross for at de har hatt en tøff periode bak seg. Det er naturlig at de som har hatt styringen også blir stilt til veggs på saker som ikke er løst i perioden. Nå får de ny tillit og nye sjanser.

Ap sitt samarbeid med Venstre i lokalstyret har også til tider vært anstrengt.

Noen arbeiderpartivelgere fikk kanskje ikke et styre de ønsket seg, men sånn er det i politikken. Å svelge kameler og inngå avtaler mellom lokalpartiene er ikke noe nytt hverken her eller andre steder.

Det skal bli spennende å følge lokalpolitikken videre. I pressemeldingene som partiene har sendt ut er for eksempel ikke det å åpne opp for private barnehager nevnt med ett ord. Dette har vært en av hovedsakene til Høyre i valgkampen. Nykommeren Frp har fått en representant i alle utvalg og må være strålende fornøyd med det. Så får vi se om det blir reaksjoner i rosenes leir eller om dette lokalpolitiske samarbeidet er så godt forankret på grasrotnivået at grunnmuren holder.

Først den 28. oktober skal det nye lokalstyret konstituere seg. Det er muligens en liten åpning for Venstre til fortsatt å gå på frierferd, men det ser ut som det toget har gått.

Powered by Labrador CMS