Blåser valg-vinden hitover?

Får vi en borgerlig koalisjon etter valget?

Hvem skal styre Longyearbyen de neste fire årene? Dette bildet av lokalstyret ble tatt i desember 2018.
Hvem skal styre Longyearbyen de neste fire årene? Dette bildet av lokalstyret ble tatt i desember 2018.
Publisert

Valgkampen i Longyearbyen tar seg opp etter noen stille uker rett etter ferien. Lokalpolitikerne har fortsatt tid. Først den 6. og 7. oktober skal folket gå til valgurnene her.

Det blir interessant å se om protestvalget vi har blitt vitne til på fastlandet også kaster skygger opp til Høy-Arktis. Arbeiderpartiet har tradisjonelt stått veldig sterkt, og har hatt alle lokalstyrelederverv siden Longyearbyen lokalstyre ble opprettet 1. januar 2002.

På fastlandet har Arbeiderpartiet gjort et historisk dårlig valg samtidig som småpartiene på venstresiden har styrket seg. Frp gjorde sitt dårligste valg siden 1991. Senterpartiet har gjort sitt beste valg noensinne, men de stiller ikke liste her.

Står Arbeiderparti-bastionen for fall? Ser vi mot fastlandet kan mye tyde på det.

De fem partiene som stiller til valg her skal kjempe om 15 plasser i lokalstyret. Det er Høyre, Arbeiderpartiet, Miljøpartiet de grønne, Venstre og Fremskrittspartiet. Frp stiller på nytt liste etter å ha vært ute av lokalpolitikken en stund.

Vi kan bare spekulere i hvordan det politiske landskapet vil se ut her etter valget. Kanskje vil Venstre seile opp og kapre lokalstyrelederen, som en av svært få kommuner i landet? Miljøpartiet de grønne har mye å kjempe for på Svalbard og bør komme på banen og utnytte den medvinden de er i.

Debatten på våre leserbrevsider er allerede godt i gang. Vi ser fram til mer meningsbryting de neste ukene. Alle partiene må kommer på banen for å tydeliggjøre enda mer for velgerne hva de står for lokalt og hvilke saker de spesielt vil jobbe for.

Svalbardposten inviterer til partilederdebatt og utspørring på Rabalder uken før valget, torsdag den 3. oktober. Da håper vi at så mange som mulig møter opp og engasjerer seg rett før selve valgdagen.

Det er til syvende og sist velgerne som skal dele ut kortene lokalpolitikerne skal spille med de neste fire årene.

Powered by Labrador CMS