Partiene ruster seg til lokal kamp om din stemme

Valgkampen starter nå.

Publisert

Onsdag denne uken var aller siste frist for lokalpartiene til å levere lister til høstens lokalvalg. I Longyearbyen stiller fem partier med lister. Fremskrittspartiet har ikke hatt representanter i foregående periode, og de stilte heller ikke med liste til siste valg. Det gjør de denne gangen. De fem partiene som stiller med lister ved høstens valg er Arbeiderpartiet, Høyre, Venstre, Miljøpartiet De Grønne og Fremskrittspartiet.

Arbeiderpartiet har historisk sett vært det største og mektigste partiet i dette industri- og gruvesamfunnet. I den siste perioden har Høyre hatt like mange representanter, fem. Arbeiderpartiet har hatt lokalstyreleder og Venstre nestleder.

Arbeiderpartiet satser på at de med Arild Olsen på topp skal klare å dra i land en ny periode med lokalstyreleder. Men de får sterk konkurranse fra både Venstre og Høyre. Venstre stiller med Terje Aunevik som har en sterk posisjon i byen og for tiden er han blant annet leder i Næringsforeningen. Høyre stiller med Stein Ove Johannessen på topp som også er en rutinert politiker med lang fartstid på Svalbard.

Miljøpartiet De Grønne har hatt to representanter i lokalstyret og hatt en markant stemme i Espen Klungseth Rotevatn. Han har trukket seg fra den aktive delen av politikken, men vil fremdeles være med i kulissene og trekke i tråder fra sin taburett i styret i lokallaget. Til å være et lite parti på landsbasis har MDG hatt en relativt stor prosentandel i Longyearbyen og vært blant annet sterke motstandere av gruvedriften. Hele partilisten er skiftet ut, så det gir nye koster muligheten til å påvirke miljøpolitikken.

Den store utskiftingen av folk som til enhver tid bor i byen skaper store utfordringer når listene skal settes sammen. Kontinuitet og historie er også viktig i politikken. Det er ikke lett å spå hvordan utfallet blir med så mange nyankomne som skal stemme. Det gir politikerne sjansen til å vise tydelig politikken de står for og skape et brennende ordskifte og engasjement.

Selve lokalvalget i Longyearbyen er 6. og 7. oktober, nesten en måned etter valget på fastlandet 9. september.

I vår høyst uhøytidelige spørreundersøkelse på nett sist uke spurt vi om lokalpolitikerne i Longyearbyen har reell makt. Mer enn 50 prosent av de 399 personene som svarte mener at de ikke har det, mens bare 11 prosent mener de har det. Dette gir om ikke annet en liten pekepinn på hva folk flest tror, selv om det er en liten andel av folket som har svart.

Det blir spennende å følge valgkampen de neste månedene frem mot høstens valg. Vi håper at avisa blir brukt aktivt til debatt og ordveksling både på nett og papir. Svalbardposten håper å se og møte politikere som brenner for byen og sine profilerte saker.

Lykke til!

Powered by Labrador CMS