Leder:

Bråvåkningen

Longyearbyen er i bunn og grunn ikke så forskjellig fra småsteder flest.

Publisert

Historien om reiselivsbedriften Better Moments som mistet utstyr for nær 50.000 kroner gikk sin seiergang på det nordnorske fastlandet etter at Svalbardposten hadde fulgt opp den to måneder gamle tyverisaken. Ikke overraskende ble det ikke ei krone å hente fra forsikringsselskapet, og eieren kan altså se langt etter pengene. Det var nok en bråvåkning, ikke minst for daglig leder Eivind Aksnes, som åpenbart ble overrasket over hendelsen. Nå advarer han folk og bedrifter mot å la dørene stå åpne.


Det handler definitivt om en god dose tillit når man skal leve på et lite øysamfunn midt mellom fastlandet og Nordpolen. Tilliten fører til at dører står ulåst, noen sågar mens beboerne er bortreist på ferie, bilene står gjerne parkert med nøkkelen i, og Kardemommeby trekkes ofte fram når tilværelsen på 78 grader nord skal beskrives for andre. Samtidig har ytterjakker, fotoutstyr, bilder og kjøretøy en lei tendens til å forsvinne. Forklaringen som brukes er gjerne at folk tar feil og at det er «andre» som står bak, og at disse «andre» er tilreisende. Kanskje er det også til en viss grad slik, men jeg er vel så fristet til å tro at det også handler om et sterkt ønske om at det skal være slik. Longyearbyen er i bunn og grunn ikke så forskjellig fra småsteder flest. Der finnes det også råtne epler i kassen, hvor respekten for andres eiendom ikke alltid er den største.

Det er liten tvil om at det er lite kriminalitet på Svalbard, og at det som skjer relativt sett er av beskjeden karakter. Statistikken over anmeldte lovbrudd tyder også på det, men samtidig vet vi ikke hvor mange saker som finner en minnelig løsning, eller hvor eier ikke ønsker å bruke ressurser på å gå videre. Ris og ros-siden på Facebook har for eksempel hatt flere innlegg fra folk som har fått bulket bilene sine. Søndag ble det lagt ut et innlegg av en person som hadde fått stjålet snøskuteren sin, og oppfordret tyven(e) til å levere den tilbake. Søndag kveld dukket den opp igjen. Den unisone oppfordringen fra andre var å anmelde. Om det skjedde, vet vi ikke, men forsikringsselskapene er klare: Du risikerer både avkortning og hårete regresskrav om du ikke sikrer kjøretøy mot tyveri eller ulegitimert bruk.

"Og ganske riktig:
Saken ble aldri anmeldt."

Kanskje gjør nettopp ulåste dører og nøkler i låsen noe med statistikken? Uansett, og selv i de beste hjem: Også denne avisen har opplevd at kjøretøyet har vært på kjøretur om natta, og at den har dukket opp et annet sted. Det var siste gang den fikk stå over natta med nøklene i. Og ganske riktig: Saken ble aldri anmeldt.

Fort Knox er ikke noe mål, men heller ikke å være naiv.

Eirik Palm redaktør
Powered by Labrador CMS