Ukens leder:

Hurra for bedre beredskap

Regjeringen bevilger ti millioner kroner ekstra til utvidet drift av Sysselmannens fartøy M/S «Polarsyssel».

Sysselmannens fartøy M/S «Polarsyssel» blir permanent stasjonert i Longyearbyen.
Sysselmannens fartøy M/S «Polarsyssel» blir permanent stasjonert i Longyearbyen.
Publisert

Det betyr at båten kan operere hele året ut fra Longyearbyen. Dette har lenge vært et ønske fra sysselmann Kjerstin Askholt for å trygge befolkningen og området rundt Svalbard.

Sysselmannen betjener et enormt veiløst område og er avhengig av helikopter og båt for å komme rundt på øygruppen. Båten er spesielt viktig under lengre aksjoner og når været er dårlig. En permanent ordning ser nå ut til å være sikret selv om det koster dyrt. En måneds drift av Polarsyssel er kostnadsregnet til fem millioner kroner.

Det er betimelig å stille seg spørsmålet om disse fem millionene kunne vært brukt annerledes for å styrke sykehuset eller legeberedskapen og dermed tjenestene til lokalbefolkningen. Men la oss likevel glede oss over bevilgningen.

En økende cruisetrafikk de siste årene øker også sjansen for at ulykker kan skje. De siste årene er det satset mye penger for å sørge for en bedre beredskap. I 2016 ble seilingssesongen utvidet fra seks til ni måneder, i revidert budsjett i mai ble seilingssesongen utvidet til ti måneder, og nå kom nyheten om at den er utvidet til å bli helårlig. Dette er en fornuftig satsning.

Det er flere og flere som ferdes i Høy-Arktis. Vi vet at det vil skje ulykker, både på land og til havs. Vi vet bare ikke når. Under ulykken med reketråleren «Northguider» i Hinlopenstretet i romjulen i fjor gikk det heldigvis bra takket være et svært rutinert redningsteam på helikoptrene som brakte alle de 14 som var i havsnød i sikkerhet. Det hviler samtidig et stort ansvar på de som velger å ferdes i farvannene rundt Svalbard under til dels ekstreme værforhold i alle fall vinterstid. «Polarsyssel» har sine begrensninger som isbryter, men vil uansett være til stor hjelp hvis ulykken først er ute. Mens polarnatten pakker oss inn her i nord var dette en svært hyggelig førjulsgave som uansett blir satt stor pris på.

Powered by Labrador CMS