Leder:

Posten skal fram – også når det koster mer enn du vil

Statsminister Jonas Gahr Støre sa ettertrykkelig på koronapressekonferansen for to uker siden at Svalbard er en del av Norge. Dette gjelder ikke når posten skal fram.

Dyrt: Vi elsker å få pakker med postflyet, prisene liker vi derimot ikke.
Dyrt: Vi elsker å få pakker med postflyet, prisene liker vi derimot ikke.
Publisert

I april i fjor sendte Longyearbyen lokalstyre (LL) en klage til Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (NKOM) angående svalbardtillegget på postpakker. I dag koster det 499 kroner å sende en pakke til eller fra Svalbard. Av dette utgjør svalbardtillegget 330 kroner, altså 66 prosent. Et blikk inn i Svalbardpostens arkiver viser at mange har gjort forsøk på få ned denne kostnaden.

Det er noe merkverdig i NKOMs krav til dokumentasjon for å få dem til å vurdere prissettingen. I høst skrev de til LL at de ønsker «konkrete eksempler på at ‘Svalbardtillegget’ ikke kan anses som overkommelig for innbyggere og næringsliv på Svalbard». Det er en merkverdig formulering. Skal vi få en inntektsbasert kostnadsstige for hva som er rimelig å betale for å sende en pakke i posten. Bor du på Frogner i Oslo kan du risikere at du må betale skjorta for å sende en julepakke til bestemor i Tromsø. Bare fordi du tjene mer enn gjennomsnittet. Dette strider mot all sosialdemokratisk fornuft om likeverdig behandling av individet i Norge.

NKOM mener at vi har råd til å betale for å sende en pakke til fastlandet. Antagelig fordi vi har lavere skatt og får mer enn på fastlandet utbetalt i netto lønn. De må også ta høyde for at levekostnadene er atskillig høyere enn de fleste steder i Norge. Mat er dyrt, bolig er dyrt, reise er dyrt, energien er dyr. Alt som er usunt, er derimot billig.

I siste Svalbardposten sier leder i miljø- og næringsutvalget, Stein-Ove Johannessen (H) at det i praksis er billigere å kjøpe en flybillett enn å sende ti pakker. Planlegger du godt kan det være billigere å kjøpe en flybillett og sende to pakker. Da kan vi virkelig stille spørsmål om hvorfor det skal være så ekstremt dyrt med pakkepost fra Svalbard.

I siste runde har Longyearbyen lokalstyre bedt befolkningen om innspill for å dokumentere overfor NKOM hvordan prisene påvirker folk her. For NKOM sier selv at de ikke har kjennskap til rapporter eller liknende om hvordan tillegget rammer lokalbefolkningen. Det er som om en tiltalt i en rettssak må stå for bevisbyrden for å få seg selv frikjent.

Dokumentasjonen ligger rett foran nesen på NKOM. Og den sier at det koster 499 kroner å sende en pakke til og fra Svalbard. Samfunnet på Svalbard er sammensatt på akkurat samme måte som et samfunn på fastlandet. Noen tjener bra og bor godt, noen tjener mye mindre og bor kummerlig. Noen har god råd og kan sende hvilken som helst pakke, men noe tjener så lite at dette går ut over familieøkonomien. Det blir umulig å generalisere og si at svalbardtillegget er overkommelig for innbyggere og næringsliv.

Hvis Svalbard er en del av Norge – må vi jo også få følelsen av å være det. Vi kan ikke bare være en del av Norge når det passer inn i bildet til Staten.

Powered by Labrador CMS