Kommentar:

Helt feil av Svalbard Reiselivsråd

Nå må reiselivet på Svalbard løfte blikket og se seg selv i speilet.

Gratis: Kirka er åpen i Barentsburg. Den kan man se uten å legge igjen en eneste krone slik Svalbard Reiselivsråd ønsker det.
Gratis: Kirka er åpen i Barentsburg. Den kan man se uten å legge igjen en eneste krone slik Svalbard Reiselivsråd ønsker det.
Publisert

For ikke lenge siden sto reiselivet i Longyearbyen til knes i koronarestriksjoner og ba Staten om hjelpepakke etter hjelpepakke. Nå tar de samme aktørene kvelertak på sine russiske kollegaer. Jeg føler skam over at vi skal behandle våre naboer på denne måten.

Sist søndag vedtok et enstemmig styre i Svalbard Reiselivsråd følgende uttalelse: «Det henstilles til at medlemmene i Svalbard Reiselivsråd innstiller kjøp av tjenester fra russiske statseide selskaper på Svalbard.»

Reiselivsrådet har ingen instruksjonsrett overfor medlemsbedriftene og alle kan velge selv. Styreleder Ronny Strømnes uttaler til Svalbardposten at de ikke ønsker å ramme lokalbefolkningen. Selvsagt vil dette ramme lokalbefolkningen. Hvordan mener han at han skal unngå å straffe kokken i Den Røde Bjørn, eller bartenderen på hotellet hvis reiselivsbedriftene velger å ikke bruke dem? Da blir de arbeidsledig. Mener Strømnes det ikke har noe å si å miste kundegrunnlaget?

Barentsburg og Pyramiden er to av de viktigste attraksjonene for reiselivet på Svalbard. Skal de nå kjøre skuteren sine gjennom Barentsburg og nekte folk å gå inn i suvenirbutikken eller ta seg en matbit på hotellet? Hvilken attraksjon er dette for en turist som betaler for å se og oppleve hvordan livet er i en russisk bosetning. En motreaksjon kan resultere i at russerne stenger Barentsburg og Pyramiden for reisefølger fra Longyearbyen. Det spiller jo ingen rolle lenger, når ingen skal legge igjen en krone der.

Finnes det ikke forståelse om at vi på Svalbard alltid har tatt vare på hverandre uansett hvilke konflikter verden har stått oppe i? Selv under den kalde krigen var Svalbard stedet vi hadde et fornuftig og godt samarbeid. Her har vi klart å skille mellom regime og politikk.

Regjeringen har vært tydelig på at vi skal unngå lokale sanksjoner, og at dette skulle komme på Svalbard er uklokt og det rammer bare folket. Husk at 70 prosent av alle i Barentsburg er fra Ukraina. Alle har avbestilt sine hjemreiser og må være her. Hva skal de leve av hvis reiselivet i Longyearbyen innfører slike sanksjoner?

Sanksjoner er et nasjonalt anliggende. Det sa næringsministeren Jan Christian Vestre (AP) senest på tirsdag i et møte i Øst-Finnmark. NHO Arktis er bekymret for boikottkampanjer, jeg oppfatter dette som en boikottkampanje. Og den smitter. De nasjonale og vestlige tiltakene er massive og tilstrekkelige, og en stor andel av den russiske befolkningen lider allerede i dag som følge av vestlige sanksjoner. Norge trenger ikke ytterligere hjelp til å fordømme og ta avstand fra det russiske regimets handlinger gjennom en slik boikott. Disse boikottene rammer ene og alene folkene som jobber der, i dette tilfellet på Svalbard. En øy de ansatte i den russiske bosettingen ikke engang har mulighet til å forlate slik situasjonen nå er. Smak litt på det.

Powered by Labrador CMS