Blåmandag

Å svekke postleveringen vil gi et dårligere helsetilbud og på denne måten svekke noe av beredskapen.

Publisert

Sakte men sikkert begynner vi å våkne til liv igjen i byen etter en lang mørk natt. Sammen med Polarjazz kommer det blå lyset. Vi har en fantastisk flott tid foran oss, kanskje den aller fineste på året. Fotografer og hobbyfotografer valfarter ut av sentrum for å komme ut av byens lys og fange nordlyset og det blå lyset. Denne uken går vi inn i februar og vi merker hvor raskt dagene blir lysere og lysere.

Det er likevel noen skyer på himmelen. Postflyet som går til Longyearbyen daglig reduserer sitt tilbud til Longyearbyen fra kommende uke. Det stikker kjepper i hjulene for flere lokale aktører. Apoteket og sykehuset får en betydelig forverret logistikk både når det gjelder leveranser av medisiner og levering av prøver som skal til sykehuset i Tromsø for analyse. Prøver som tas på fredag vil trolig ikke være på laboratoriet før tirsdag på grunn av kutt i fredagsfly og senere daglige flytider. Vi har fra før et begrenset helsetilbud, nå vil dette svekkes ytterligere. Logistikken på sykehuset blir betydelig påvirket og belastningen på den daglige driften blir større.

Posten begrunner kutt i fredagsfly med mindre volum, men de har i tillegg snudd det døve øret til når lokale aktører har bedt om tidligere daglige ankomsttider, slik at tjenester og varelevering kan opprettholdes. De har heller ikke hensyntatt en redusert pris fra Avinor.

Posten Norge AS er et norsk statseid konsern med konsesjon til å drive postombæring i hele Norge. Det innebærer også et ansvar for å opprettholde tjenestene til Svalbard.

Å svekke postleveringen vil gi et dårligere helsetilbud og på denne måten svekke noe av beredskapen.

For Svalbardbutikken betyr det at kundene ikke lenger kan få dagsferske varer. Det er også en betydelig svekkelse av tjenestene til de fastboende. Og har Posten tenkt på hvordan turistsesongen med tusenvis av cruiseturister vil påvirke volumet av varer til byen?

Vår nye svalbardminister, Ingvil Smines Tybring-Gjedde, som også er beredskapsminister, har fått spørsmål om hun vil engasjere seg i denne problemstillingen. Hun ber derimot om forståelse for at hun etter en uke i statsrådsstolen ikke har fått satt seg inn i alle saker og at det er for tidlig å uttale seg om denne spesielle saken.

Svekkelsen av leveranser med postflyet gjør at Coop Svalbard nå ser på alternative måter å få fraktet varer hit på. Sier de opp den årlige avtalen med en verdi på rundt ti millioner kroner kan hele ordningen stå i fare. Det kan fort få store konsekvenser.

Powered by Labrador CMS