Et evigvarende sjøslag?

Allerede i 2001 varslet Svalbard samfunnsdrift (SSD) at de ikke lenger ville akseptere at naustene i Sjøområdet ble brukt til boligformål.

Publisert

Enkelte naust ble senere definert som fritidsbolig og det er lov å bo i dem. Siden den gang har slaget om Sjøområdet blusset opp igjen med visse mellomrom. Da den nye administrasjonssjefen, Lars Ole Saugnes tiltrådte i 2013, introduserte han ordet «villboing» og startet kartlegging av området. Han kalte det for «et ekstremt brannfarlig område».

I 2014 ble 40 nausteiere tilskrevet og bedt om å opplyse om de brukte naustene til bolig. De som bodde ulovlig måtte flytte ut.

Denne uken aksjonerte brannsjefen og planavdelingen i Longyearbyen lokalstyre (LL) mot en som har flyttet inn i en brakke nær flyplassen. Der ble det avdekket en rekke kreative og svært brannfarlige installasjoner.

Brannsjefen frykter at dette ikke er det eneste stedet folk bor ulovlig. Som overordnet brannmyndighet med ansvar for brannsikkerheten er det viktig å ha oversikt over oppbevaring av brannfarlig bensin og drivstoff, og å vite hvor det bor folk. Sjøområdet er fullt av skrot og husene står tett i tett. I tillegg er det mye brennbart materiale der. En brann i naustområdet kan ha potensiale til å spre seg fort, derfor er all forebygging viktig.

Ryddejobben som startet i 2013 er slett ikke ferdig. Politikerne ønsker en transformasjon av Sjøområdet fra industri og lagerbygg til et område med boliger og lettere næring. Dette kan fort bli en lang ørkenvandring med nye delplaner og midlertidige løsninger.

I gang igjen

Da var vi der igjen. I helgen gikk startskuddet for årets TV-aksjon. I motsetning til de aller fleste andre steder, varer TV-aksjonen en hel måned her. I ukene framover blir det ulike arrangement og kreative innsamlingsstunt både hos byens bedrifter, ute og hjemme. Her er det bare fantasien som setter grenser. Leder for den lokale TV-aksjonen er også i år Anne-Lise Klungseth Sandvik. Hun er med på å inspirere byen til å ta på spanderbuksene. Årets innsamling går til UNICEF, og selve aksjonsdagen er 22. oktober. Lykke til!

Powered by Labrador CMS