Ukens leder:

Flere isbjørnmøter, må vurdere tiltak

De siste ukene har det vært flere isbjørnhendelser enn på ganske lenge. Sysselmannen vil vurdere mer robust beredskap.

En isbjørn tok turen innom byen i jula. Flere hendelser og nærgående isbjørn vil kreve nye tiltak.
En isbjørn tok turen innom byen i jula. Flere hendelser og nærgående isbjørn vil kreve nye tiltak.
Publisert

To nærmøter med turister og guider ute i felt gikk heldigvis bra, selv om bjørnen kom brått på og var veldig nær. Vi bor på et fantastisk vakkert og naturskjønt sted, men her er det vi menneskene som må tilpasse oss både værforhold, naturfarer og dyrelivet.

Dette er spesielt utfordrende når det gjelder isbjørn. Den har vært totalfredet siden 1973 og har vent seg til en tilværelse der den kan bevege seg ganske fritt. Til tider oppsøker den hytteområdene og raserer hyttene, men i det siste har den også avlagt byen flittige besøk.

Noen av bjørnene har etterhvert blitt så husvarme at de ikke lenger lar seg skremme av signalpistol og varselskudd. De verste problembjørnene gir seg heller ikke etter å ha blitt skremt og presset ut av byen av Sysselmannens helikopter. De er nysgjerrige og kjenner kanskje også matlukt som trekker dem tilbake. På 70-tallet, da fredningen ble innført, var isbjørnen utskutt fra bosetningene. Nå ser det ut som at de lokale bybjørnene blir mer og mer aktive i befolkete områder. Det er problematisk og skaper svært farlige situasjoner.

Forskerne har sagt lenge at flere lokale isbjørner på vestkysten av Svalbard vil føre til flere konfrontasjoner. Nå har vi kommet til et punkt der det er viktig å legge en strategi framover. For mange lokale bjørner rundt Longyearbyen gjør livet utrygt, kanskje aller mest for barn og unge og deres bevegelsesfrihet. Mørketiden er spesielt utfordrende med kort sikt. Det skal svært mye til før Sysselmannen bestemmer seg for å avlive en isbjørn.

Sysselmannen skal i løpet av februar diskutere hvordan de skal jobbe med denne tematikken framover. Sammen med Norsk Polarinstitutt skal de gå gjennom hendelsene og isbjørnmøtene for å se hva de kan lære. Det er også viktig å innhente så mye informasjon som mulig fra andre som sitter på mye verdifull kunnskap om isbjørn.

I dagens avis (s. 4 og 5) kan du lese om en far og datter som møtte på isbjørn under en guidet tur. Heldigvis klarte guidene å beholde roen og gjorde det de skulle. Men dette kunne potensielt ha blitt en svært farlig situasjon. Det viser hvor viktig det er med kompetanse om isbjørnsikkerhet både på tur og i bynære strøk. Kanskje er det bare flaks at det har gått så bra som det har. Det viktigste i slike situasjoner er uansett folks sikkerhet.

Powered by Labrador CMS