– God dag, mann? – Økseskaft.

Det var i et ekstraordinært lokalstyremøte i forrige uke, at Lokalstyre behandlet sin uttalelse til Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) om Store Norskes fremtidige rolle på Svalbard.

Publisert

Det stormer i Longyearbyen. Ikke på grunn av katastrofer eller andre grunnleggende problemer. Neida, det er Longyearbyen lokalstyre som skal uttale seg om framtiden til hjørnesteinsbedriften Store Norske. Skjønt hjørnesteinsbedrift begynner å bli et utslitt begrep. Gruveselskapet har sakte men sikkert mistet sin betydning i Longyearbyen.

Samtidig som det er et lite mareritt å uttale seg om selveste Store Norske, er det også en mulighet. Lokalstyret har gjentatte ganger opplevd å bli overkjørt av gruveselskapet, både når det gjelder boligutvikling, grunnforvaltning og utvikling av infrastruktur. Hvis Svalbard og Longyearbyen er norsk jord, må vi kunne forvalte det gjennom lokalpolitiske prosesser, og ikke gjennom et gammelt gruveselskap.

Her er det at lokaldemokratiske prosesser kommer til kort. Vi evner ikke å komme med en uttalelse som betyr noe som helst for Nærings-og fiskeridepartementet (NFD). Det lokalstyret sier er «tja», fordi forsamlingen spriker voldsomt i sin uttalelse. Selvfølgelig er det slik at man skal respektere mindretallet. Men resultatet er at den ferdige uttalelsen blir svak.

Store Norske har betydd uendelig mye for Longyearbyen og samfunnet på 78 grader nord. Men med den erkjennelsen sier man ikke at selskapet skal ha en gratis ferd inn i framtiden, på ryggen til Longyearbyen lokalstyre.

Det må ryddes opp i ansvarsforholdene i byen, og staten må bestemme. Uansett hva man mener om Store Norske, er det klart at selskapet sitter på en enorm svalbardkompetanse etter hundre års tilstedeværelse, Kan hende tiden har gått fra gruveselskapet, og at det er på tide at lokalpolitiske prosesser tok seg av de områdene som gruveselskapet tidligere hadde enerett på?

En klar mening om saken hadde uansett vært å foretrekke.

Christopher Engås

Powered by Labrador CMS