Leder:

Gratulerer igjen

Selv om totalsummen som ble samlet inn ikke er like høy som tidligere er det likevel en imponerende innsats som er lagt ned av alle som har bidratt på ulike vis.

Publisert

Nesten en million kroner og 460 kroner per innbygger gir Svalbard nok en gang førsteplassen som den mest gavmilde kommunen i landet. Et resultat vi alle kan være stolte over. Den siste måneden har vært preget av arrangement til inntekt for Kirkens bymisjon og deres aksjonsmål «Mindre alene sammen». En tematikk veldig mange kan identifisere seg med. Å føle seg ensom eller utenfor er noe de aller fleste av oss kjenner til i større eller mindre grad. Longyearbyen er en plass der det er flere som bor alene i en husstand enn gjennomsnittlig i landet, det kan til tider være utfordrende. Man trenger heller ikke bo alene for å føle seg ensom, det er en følelse som kan dukke opp selv om man bor i en familie eller sammen med en annen.

I denne lille byen kommer det folk flyttende hele tiden, året rundt. Å ta imot og inkludere de nye familiene, de nye kollegene eller de nye vennene er vi etterhvert blitt gode på. Men det kan også være krevende å opprette nye vennskap, bli kjent og gi av seg selv. Det tror jeg mange har følt på.

I slutten av denne uken går vi inn i mørketiden. Torsdag 26. oktober er det soloppgang klokken 12:07 og solnedgang klokken 13:12. Fredag er den første hele dagen solen er nede. Søndag er det slutt på sommertiden og vi skrur klokken en time tilbake. Fram til 13. november har vi tussmørke, den 14. november går vi inn i polarnatt da solen ligger under horisonten. Da er det bare månen og nordlyset som lyser opp på himmelen fram til 30. januar. I mørketiden er det kanskje ekstra viktig å se hverandre og bry seg. For noen er det en tung tid.

Det går ikke an å skrive om TV-aksjonen uten å nevne navnet til Anne-Lise Klungseth Sandvik. I en årrekke har hun vært primus motor for innsamlingsaksjonen, også i år. Med det oransje skjerfet rundt halsen og veska på armen har hun fartet rundt til byens bedrifter og samlet inn penger og gaver. Og det har ikke vært lett for noen å gå forbi henne uten å kjøpe lodd utenfor Coop Svalbardbutikken. Alt for den gode sak. Selv om totalsummen som ble samlet inn ikke er like høy som tidligere er det likevel en imponerende innsats som er lagt ned av alle som har bidratt på ulike vis.

I en hel måned har barna, fra de minste til de eldste, sammen med foreldre stått på for å få inn mest mulig penger på ulike arrangement. Longyearbyen skole fikk alene inn over 100.000 kroner på en kveld med matservering og kreative bidrag. Studentene var med på å arrangere loppemarked og thaifolket stilte opp med mat. I Ny-Ålesund fikk de inn over 700 kroner per person ved å selge «tjenester» til hverandre. Den årlige innsamlingsaksjonen får på mange måter fram det beste med å bo her, samhold og ståpåvilje.

Det hele toppes med den årlige TV-auksjon som i år fikk inn 539.725 kroner totalt. På årets auksjon kunne man by på alt fra epler og rognebær til øyevipper og isbjørnskinn. Gaver donert av privatpersoner, offentlige etater og bedrifter.

En stor takk sendes til alle som har bidratt – dette er Svalbard på sitt beste!

Powered by Labrador CMS