Hurra for oss!
Enda en gang topper Svalbard TV-aksjonens pengebarometer. En stor innsats fra alle byens innbyggere, bedrifter, skoler og andre aktører har gitt et fantastisk resultat igjen.

Denne artikkelen er mer enn to år gammel.
Vi kan virkelig klappe oss på skulderen og være enige om at vi er gode sammen.
Det ligger mye arbeid, oppfinnsomhet og fantasi bak årets resultat. Mange av aktivitetene som vanligvis har stått for innkassering av mye penger kunne ikke gjennomføres i år. Likevel får vi det til. Longyearbyen skole gjorde en kjempeflott innsats som klarte å samle inn nesten like mye som i fjor, enda det var store begrensninger på hvor mange som kunne være med på aktivetetene.
En knapp million kroner kan vi sende av gårde til WWF sin aksjon «Et hav av muligheter», nesten 400 kroner per innbygger. Dette er resultatet etter flere ukers dugnadsarbeid og en heidundrande avslutning med en auksjon som også i år fikk inn i underkant av en halv million kroner.
2.300 innbyggere som står sammen om en sak kan beviselig utrette mye, selv i koronatider.
Vi tar også av oss hatten for Anne Lise Klungseth Sandvik som nok et år har gått i bresjen som aksjonsleder. Vi takket henne av i fjor, men etter litt overtalelse fra den sentrale ledelsen av TV-aksjonen klarte hun ikke si nei. Dermed var hun i gang, om enn litt senere enn vanlig. Selv om det ble et aldri så lite skippertak i siste liten, får hun til det meste den dama.
Når auksjonslista i avisa skulle inn på annonsesidene var trykkeriet i Tromsø allerede varslet om at vi kom til å bli sene. Og det ble vi. De siste gjenstandene ble skrevet inn rett før siste side ble sendt av gårde. Men det gjør ingenting. Det var for en god sak, og vi setter stor pris på dugnadsjobben Anne Lise har gjort i år også.
Mens noen kommuner har boikottet aksjonen er drivkraften for å samle plast og søppel langs Svalbards strender stor. Små og store engasjerer seg i plastproblemet som er globalt og som rammer oss lokalt. Skal vi få gjort noe med det, er det helt nødvendig å gi hjelp til de landene i Asia som ikke klarer å håndtere plastproblemene sine. Det må informeres bedre om hvor skadelig plast på avveie er for havet, fisken og dyrene som blir fanget i søppelet. Og tiltak må iverksettes. Til slutt rammer plastproblemet oss alle.
Klimaendringer og miljøproblemer vil følge oss og alle kommende generasjoner. Vi har alle et ansvar med å bidra til å gjøre det vi kan for å begrense skadevirkningene. Pengene fra årets TV-aksjon vil gi mulighet til å øke bevisstheten og engasjementet, samt å gjøre noe med det alvorlige plastproblemet.