Leder:

Hurra for sola!

Sammen med sola og snøskutersesongen kommer også turistene tilbake og alle delegasjonene fra fjern og nær.

Publisert

Denne uken feirer vi solas tilbakekomst. Noen har for lengst sett sola ute på tur. I byen har vi sett den danse rundt på fjellene som omringer oss. Først i dag, 8. mars, kaster sola årets første stråler inn på den gamle sykehustrappa på Skjæringa. Hvis det blir sol da. Hvis ikke feirer vi likevel. En hel uke feirer vi sola. Med solboller og fest. Inne og ute. Det er en fin tid vi har foran oss.

Våryre unge og voksne har frest rundt på skuterne sine en stund allerede. Når helgen nærmer seg, pakker turfolket mat og utstyr, fyller jerrykannene og stapper unger og pikkpakk i sluffa og drar på hyttetur. Eimen av bensin fyller luften, det samme gjør motordur og knattring på isføret.

Solfestuka åpnet på galleriet søndag. Utover uken er det et rikholdig kulturelt program, slik det pleier å være. Men hva var tanken bak å gi æren av å åpne til hovedsponsor PersonalPartner istedenfor å la noen fra det lokale kulturlivet, som jobber iherdig for kulturlivet året rundt, stå for åpningen? Dette betyr vel kanskje at vi kan komme til å se Olaf Thon eller Morten Astrup klippe snorer på lokale kulturarrangement de neste årene?

Av ulike uheldige omstendigheter blir det ingen Solfest-revy i år. Den vil bli savnet. Kanskje er det til og med noen på Skjæringa, Næringsbygget, politikere og andre som synes det er helt greit. Kanskje ikke.

Alle skal ut av vinterdvalen. Det er ikke bare isbjørnbinna som kryper ut av hiet med ungene sine. Sammen med sola og snøskutersesongen kommer også turistene tilbake og alle delegasjonene fra fjern og nær. De neste månedene vil det yre av liv i gatene og ute i felt.

Vi hører beltevognene som frakter turister og flyene som kommer og drar, tidlig og sent.

Vi har gått fra mørke til lys. Fra stillhet til mer liv og røre. Om ikke lenge har vi også midnattsola. Vi må forberede oss på kø i butikken, kø på posten og kø i kafeen. Skuterfølgene slanger seg vei ut av byen, på de islagte partiene og ut på de hvite lange viddene med det fantastiske landskapet. På jakt etter en uforglemmelig opplevelse.

Reiselivet vokser raskt og har allerede en stor og viktig rolle i byen på godt og vondt. Lokale myndigheter må sørge for at det er klare kjøreregler og retningslinjer for hvordan turismen skal driftes på en måte som tar tilstrekkelig hensyn til de fastboende. Det innebærer også en vurdering av maks antall samtidig besøkende i vår lille by.

Powered by Labrador CMS