Hurtigtog med kunst og kultur

La oss håpe at kunstnerne som kommer både klarer å inspirere og provosere.

Publisert

Under åpningen av den nye kunststiftelsen Artica Svalbard i Longyearbyen var det flere som uttrykte at de følte de hoppet på et ekspresstog i fart. De var nok ikke alene om det. Da residensprogrammet og kunstnerverkstedet ble presentert i mai trodde alle at det skulle være i samarbeid med eksisterende lokale kunsttilbud. Overraskelsen var derfor stor da departementet la fram nyheten om den nye kunststiftelsen i november uten at lokale aktørere var en del av satsingen. Lokalstyrelederen og mange andre uttykte sin klare misnøye med den manglende lokale forankringen.

I løpet av noen få måneder har Artica Svalbard gjort et svært målbevisst arbeid og koblet på det lokale kulturlivet. De har i alle fall klart å sjarmere lokalstyrelederen som litt lattermild fortalte om den trange fødselen prosjektet fikk, men at han ser at stiftelsen etter hvert lyktes i å inkludere Longyearby-samfunnet.

Stiftelsen får 2,5 millioner kroner årlig av Kulturdepartementet til drift og administrasjon. I tillegg får stiftelsen til sammen 3 millioner kroner årlig av samarbeidspartnerne til selve residenprogrammet. Det er klart at dette også må komme Longyearbyen og folket som bor her til gode. Etableringen vil være med på å berike kulturlivet. Kunstinstitusjonene og de lokale kunstnerne i byen skal leve side om side. Det er viktig å sørge for at stiftelsen og de lokale aktørene utfyller hverandre og blir gode samarbeidspartnere der det er mulig.

Å utvikle kunst og kultur som næring vil også gi et større og rikere tilbud for de som besøker Svalbard. Samtidig med Artica sin åpning blir Nordnorsk kunstmuseum med Kunsthall Svalbard kåret til årets museum. Det viser at det allerede gjøres mye bra innen kunstfeltet her, av høy kvalitet.

Saksofonisten Mette Henriette er en av de første gjestekunstnerne. Under åpningen skapte hun lydmagi og arktiske lydassosiasjoner til vind og landskap. Naturen, menneskene og kulturen på Svalbard har mye å by på. La oss håpe at kunstnerne som kommer både klarer å inspirere og provosere. Da skapes det nye tanker og ideer. Longyearbyen er en gjestfri plass som vil ta godt i mot kunstnerne.

Powered by Labrador CMS