Leder:

– Lav skatt og null moms kan raskt spises opp av høye bo- og levekostnader

Inn mot jul handles det mer enn ellers i året. Men å fylle handlekurven i dagligvarebutikken på 78 grader nord er for de fleste en dyr fornøyelse.

Publisert

Lav skatt og null moms kan raskt spises opp av høye bo- og levekostnader. Mange har gunstige leiepriser og støtteordninger gjennom arbeidsgiver, men ikke alle. Å leie bolig på det åpne markedet i Longyearbyen er like dyrt som i hvilken som helst storby på fastlandet.

I denne avisen har vi gjort et dypdykk i prisene på Coop Svalbard, som er den eneste matbutikken i byen, bortsett fra en mindre thaibutikk med et lite utvalg varer.

Skal du ha ferskvarer, frukt og melk er det bare ett alternativ. For barnefamilier som er avhengig av et variert og sunt kosthold med både frukt, grønnsaker og melk blir det fort kostbart å handle mat.

Butikksjefen forklarer forskjellen fra prisene i butikkene på fastlandet med blant annet frakt, oppbevaring og svinn. Butikken hadde et overskudd på nesten 5,5 millioner kroner i 2016 og nesten fire millioner kroner i 2017. Deler av overskuddet får de som er Coopmedlemmer riktignok tilbake i kjøpeutbytte, men det hadde vært mer fornuftig å legge noen av disse pengene i billigere basisvarer som melk og frukt til beste for forbrukerne og kundene.

Rema 1000 snuste for en tid tilbake på muligheten til å starte opp en konkurrerende matbutikk. De har så langt lagt planene på is, i hvert fall inntil videre. Mangel på egnet tomt og logistikkutfordringer var noe av grunnen til det.

Det er en belastning i seg selv å komme gjennom fire måneder med mørketid, og vi trenger både frukt og grønnsaker i rikt monn i denne tiden.

Fra rikspolitisk hold oppfordres det til å skape nye arbeidsplasser og et mer variert næringsliv for å erstatte tapet av arbeidsplasser i gruveindustrien. Svært høye levekostnader er ikke med på å styrke denne satsingen og stimulerer heller ikke større barnefamilier til å bli i mange år.

Årets julegave
Etter fire vintre med evakueringer er lokalstyrets vedtak om sikring av byen den beste julegaven folket i Longyearbyen kunne få. Det er en stor og omfattende jobb som skal gjøres før sikringen er på plass. Og lokalpolitikerne må skaffe mer penger på sine budsjetter for å sikre gjennomføringen og tidsplanen. Alt tyder på at sikringsarbeidet kan settes i gang i løpet av neste halvår, så sant pengene bevilges. 142 boenheter skal rives og erstattes. Boligsituasjonen er allerede svært presset og det vil garantert bli verre før det blir bedre.

Det viktigste nå er at det er tatt en beslutning på solid faglig grunnlag som skal sikre byens innbyggere mot naturfarer og klimaendringer langt inn i fremtiden.

Powered by Labrador CMS