Leder:

Lite konkret

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen var lite konkret, men hadde gode intensjoner med sitt besøk i Longyearbyen denne uken.

Publisert

Han lovet å lytte til folket og ba om innspill fra både politikere og folk flest. En tur på puben kan ofte være lurt å legge inn hvis man virkelig vil ha folks ærlige mening.

Hva ministeren fikk med seg i bagasjen tilbake til maktens korridorer er ikke så godt å si, men noe får vi håpe han har fått på blokka som kan bringes videre i arbeidet med ny nærings- og innovasjonsstrategi.

Longyearbyen trenger flere svar. De lokale politikerne har gjentatte ganger bedt om svar på hvilken rolle Store Norske skal ha i fremtiden. Hvor omfattende og til hvilken kostnad oppryddingsarbeidet i Svea og Lunckefjell skal være henger også i luften.

En gradvis nedlegging av gruvedriften skal erstattes av reiseliv, forskning og ny næring. Det er ikke nytt, men vi trenger svar på hvordan vern skal kombineres med fornuftig bruk.

Konkrete svar på hvordan et levedyktig lokalsamfunn skal stimuleres når det gjelder boligpolitikk, reiseliv, forskning og nye næringer må vi vente lenger på. Planer og strategier har Longyearbyen mer enn nok av. Vi venter på svar og konkret handling.

Svalbardposten har de siste ukene belyst den vanskelige bolig-situasjonen som spesielt rammer det private næringsliv. Vi har også pekt på at tallet på utlendinger som bor her er økende. Selv om reiselivet skaper nye jobber er det ikke så mange nordmenn som søker seg til disse. Hvordan tenker regjeringen og statsråden at svalbardpolitiske mål skal nås? Vi venter fremdeles på svar.

Kanskje neste minister som kommer på besøk har med seg flere svar. Den første kommer allerede neste uke, det er landbruks- og matminister Jon Georg Dale.

Underleder:

Lille, store Longyearbyen

Februar har med seg et fantastisk lys og farger himmelen i de vakreste fasetter. Etter en lang mørketid forstår vi virkelig hvorfor vi bor her. De siste ukene har vi gått fra en innholdsrik jazzfestival med store artister, til en fantastisk oppsetning av Requiem av Longyearbyen Blandakor med solister og forsterkninger. Så har vi akkurat lagt bak oss den aller første kammermusikkfestivalen som har gitt mange store musikkopplevelser med musikere i

verdensklasse. Lokalstyrelederen er ikke langt unna sannheten når han kaller Longyearbyen en kulturhovedstad. Vi er heldige som får oppleve så mye flott kultur på en så liten og sentral arktisk utpost.

Powered by Labrador CMS