Lokalpolitikken trenger småbarnsforeldrene

Er det mulig å kombinere? Denne uken skriver vi om to politikere som har tatt ulike valg.

Publisert

Nå gjenstår det fire måneder før folket i Longyearbyen skal gå til valgurnene. Svalbardposten har den siste tiden presentert listene til partiene som stiller til valg denne høsten. Det er Høyre, Arbeiderpartiet, Venstre, Miljøpartiet de grønne (MDG) og Fremskrittspartiet. Sistnevnte har ikke vært representert i lokalstyret de siste fire årene.

Partiene har prøvd å sette sammen varierte lister både når det gjelder kjønn og alder. Noen har lykkes bedre med dette enn andre. Å prioritere tid til lokalpolitikken er krevende. Hvis man i tillegg har små barn blir det en ekstra utfordring å få «tidsklemma» til å gå opp.

Heldigvis har vi noen få småbarnsforeldre som også stiller til valg i høst. Så lenge Longyearbyen skal være et familiesamfunn er det viktig at alle grupper og alle interesser gjenspeiles i lokalstyret. Hvis ikke får vi fort et demokratisk problem der en viktig gruppe er underrepresentert. Det er slett ikke en ukjent problematikk at de aller fleste som er aktive i lokalpolitikken landet over er menn i førti, femti-årene som gjerne har eldre eller voksne barn. Vi må også ha stemmene til småbarnsfamiliene som vet alt om hva som er viktig for dem og hvor skoen trykker. Det er viktig å legge til rette på en best mulig måte for å få med flest mulig i denne aldersgruppen. Å legge flere møter til dagtid er en måte å tilpasse dette på, men er ikke like lett å få gjennomslag for.

En rask gjennomgang av alle listene og aktuelle kandidater til lokalstyret, det vil si de øverste plassene, viser at det er maks tre kandidater som er i denne kategorien. Mange flere kjenner til og har selv vært i samme situasjon, men det er uansett mest relevant for de som har «skoen» på.

Powered by Labrador CMS