Når hastverk er lastverk

Da Statsbygg og deres entreprenør oppdaget at leilighetene de bygger i Gruvedalen plutselig ble 2,4 meter høyere enn først planlagt ble det fart i kontorlokalene hos Longyearbyen lokalstyre (LL).

Publisert

Tillatelse til å legge på nesten en hel etasje ekstra fikk de av LL samme dag som de søkte.

Det er ikke vanskelig å forstå at naboene, som mister all utsikt, reagerer med sinne.

Så lenge det er offentlige etater som skal passe på hverandre ser alt fremdeles ut til å gå ganske så smertefritt. Det var ikke like greit da familien Kristin og Jens Abild skulle bygge på sin bolig i Vei 232 sommeren 2016. Da ville LL stoppe påbygget som etterhvert viste seg å være nesten en meter høyere enn de opprinnelige tegningene. Saksbehandler i LL avviste først søknaden da de søkte om å få endret byggetillatelsen. Til slutt valgte Teknisk Utvalg (TU) å vise forståelse for feilen som var gjort og ga tillatelsen.

At det skal være så stor forskjell på en stor statlig aktør og en liten privat aktør gir en fornemmelse av at det gjøres stor forskjell. Det er ikke en heldig situasjon. Så skal det heller ikke være sånn at alt skal godkjennes, men en viss rettferdighet og samstemthet bør i alle fall utvises.

Selv om det er innenfor delplanen å heve modulbygget med 2,4 meter viser Statsbygg at de kan gjøre nesten som de vil i denne byen. Men en mektig aktør skal likevel være ydmyk og vise respekt for de små og lokale firmaene som må ha alle papirer i orden før de får igjennom sine prosjekt og planer.

Nervepirrende innspurt

Værgudene har valgt å holde spenningen oppe helt til siste innspurt for Svalbard Skimaraton. Etter at snøen smeltet og elvene gikk opp i begynnelsen av påsken har det vært stor usikkerhet om løypevalget. Selv om både trasevalg nummer én og nummer to må vike, har arrangør Svalbard Turn og alle involverte stått på og funnet en løsning. Arrangementet er en viktig inntektskilde for idrettslaget og den aktiviteten de driver året gjennom. Vi ønsker derfor alle frivillige og de som har lagt ned en stor innsats for å få dette til, lykke til med helgens arrangement.

Powered by Labrador CMS