Leder:

På eget ansvar

Alle alarmklokker slår inn når det på nytt er påvist rabies på Svalbard.

Publisert

I vinter ble en rev med rabies avlivet på Hopen etter at den gikk til angrep på hundene der. Et nytt tilfelle ble påvist hos en simle i Ny-Ålesund i sommer. Etter det er flere dyr sendt inn til testing.

To påviste rabiestilfeller kan vel strengt tatt ikke kalles et utbrudd, men heller enkelttilfeller. Sannsynligheten for at flere dyr er infisert er likevel relativt stor. Det er bare når de kommer dit det er folk, at de faktisk blir oppdaget.

Rabies er ikke noe nytt på Svalbard. Det har vært påvist på Svalbard siden 1980. Det siste utbruddet av rabies i området rundt Longyearbyen var i 2011. Da ble det fanget rev i området rundt byen, og flydd jevnlig over nærområdet for å forsøke å oppdage dyr som kunne være smittet. Til sammen ble det den gangen påvist rabies hos ti rein og fem polarrever. Elleve av dyrene ble tatt i Longyearby-området, fire i Hornsund.

Mattilsynet er den rådgivende fagmyndigheten på dyrehelseområdet på Svalbard, mens Sysselmannen har beredskapsansvaret og iverksetter og koordinerer tiltak.

I forbindelse med jaktstarten onsdag har Sysselmannen hatt kontakt både med Helsedirektoratet, Folkehelseinsituttet og Veterinærinstituttet og kommet til den beslutningen at årets reinsdyrjakt skal gå som normalt.

Noen råd og anbefalinger er likevel innført. Helsedirektoratet anbefaler at de som deltar i jakten er fullvaksinert mot rabies. Praksisen med å levere inn kjever på skutte dyr gjelder ikke i år.

Uansett er det klokt å gå etter føre-var-prinsippet.

Mange har tatt turen innom Longyearbyen sykehus og tatt de nødvendige vaksinene før jaktstart.

Hunder er særlig utsatt for rabiessmitte, særlig i kontakt med rev som regnes som den mest sentrale smittesprederen. Det er derfor strenge krav til innføring og vaksinering av hund.

Særlig viktig er det at hundeeiere nå respekterer reglene for hundehold på Svalbard og ikke lar hunder stå på kjetting ute uten kontinuerlig tilsyn. De skal holdes i hundegård eller familiebolig. Her syndes det mye. Hunder står i bånd uten tilsyn utenfor butikken, kafeene og utenfor boliger.

Som på alle andre områder er det opp til den enkelte innbygger å vurdere risiko og ta sine forholdsregler. Dette gjelder enten det er å delta i reinsjakta, legge ut på skutertur, vurdere isforhold eller skredfare. Alle har til syvende og sist ansvar for seg selv og egen sikkerhet.

Powered by Labrador CMS