Leder:

Parkering eller ny butikk?

Coop Svalbard sine nye planer for parkeringen mellom Lompensenteret og Longyear 78, som Svalbardposten skrev om i forrige avis, har satt i gang et stort engasjement.

Publisert

Coop Svalbard foreslår å lage en byscene som kan brukes ved større arrangement i byen eller som slutt og start for idrettsarrangement. I tillegg en mer regulert parkering med muligheter for lyssetting i bakken, egen taxistand, bussparkering og snødeponi.

I november presenterte Rema 1000 planer om å bygge ut 1.159 kvadratmeter grunnflate over to eller tre etasjer samme sted.Mange i byen ønsker seg et alternativ til Svalbardbutikken, kanskje aller mest for å få konkurranse og billigere varer. Det er et godt poeng, men med bare 2.000 innbyggere er det slett ikke sikkert det er plass til to. Vi kommer ikke til å handle mer. Det er heller ikke planer om en økning i befolkningen fra sentralt politisk hold. Svalbardbutikken har lang erfaring med logistikk og kostnader knyttet til det å drive butikk i Longyearbyen. De går likevel tom for varer innimellom. Det har vi sett flere eksempel på siste året. Da det gikk tomt for dopapir, ble det til og med en rikssak av det. I stedet for å bruke penger på å ansette flere direktører og ledere kunne de ha prioritert bedre logistikksystemer, samtidig som de beholder det gode vareutvalget og heller sette ned prisene på basisvarene.

De aller fleste som bor i byen har et godt forhold til «butikken sin», som også har slagordet «Litt mitt».

Med én eneste matbutikk i byen blir dette også en sosial arena der folk møtes. Barnefamiliene og kanskje også studentene ønsker seg likevel billigere melk, frukt og andre helt nødvendige varer.

En Rema 1000-butikk vil aldri kunne konkurrere med varesortimentet i nåværende butikk, så da er vi kanskje like langt? Konkurranse er sunt, men konkurranse her er mest sannsynlig ikke like lett som på fastlandet. Fraktkostnader og logistikk kan lett bli en snubletråd.

Coop Svalbard sier de ikke har noe imot en Rema-butikk, men de ønsker å beholde kontakten med Elvesletta. Det må være mulig å finne en annen tomt til et eventuelt kommende Remabygg i flere etasjer enn midt i indrefileten i sentrum. Det vil bare være ødeleggende. Et fellesrom med byscene og muligheter for andre aktiviteter er en bedre idé for å lage et myldrende og trivelig sentrumsområde.

Fellesfyrverkeri

Både brannsjef, lokalstyreleder og flere med dem ønsker seg et fellesfyrverkeri allerede fra neste år av. I en så tettbygd by er faren for at det kan oppstå brann absolutt til stede, og spredningsfaren er stor hvis det først tar fyr. En mer kontrollert, felles oppskyting er bare av det gode. Det er også en forsikring mot personskader som lett oppstår i forbindelse med fyrverkeri.

Powered by Labrador CMS