Skjerp dere folkens!

Fire personer er funnet døddrukne ute i bitende kulde. Det er uansett ikke ok å drikke seg fra sans og samling.

Publisert

Den siste tiden har det vært flere tilfeller av overstadig berusede personer som er funnet sterkt nedkjølt ute i nesten 20 minusgrader. Bare flaks gjorde at en mann som lå ute i småsko og åpen jakke ble funnet og tatt hånd om av en politibetjent som hadde gått av vakt natt til søndag. Dagen etter ble en sterkt beruset, nedkjølt mann også tatt med til sykehuset.

Bare tilfeldigheter gjør at til sammen fire personer har unngått å fryse i hjel de siste to ukene. Det er skremmende.

Den ene personen som ble tatt med til sykehuset hadde en kroppstemperatur på 33 grader mot normalt 36,5. Det er uvisst hvor lenge denne personen har lagt ute, men han ble funnet cirka en time etter utestedenes stengetid. En temperatur på mellom 32 og 35 grader betegnes som mild hypotermi på fagspråket. I en slik tilstand kan det oppstå symptomer som skjelving, rask puls, økt pustefrekens, økt blodtrykk og dårlig vurderingsevne. Ved moderat hypotermi fra 32 til 28 grader får man nedsatt bevissthet og ingen skjelving. Ved alvorlig hypotermi, under 28 grader er det fare for å gå inn i koma og synker temperaturen til 25 grader er det fare for hjertestans.

Politiet sier at helgefylla har blitt et større og større problem og at det i hovedsak er fastboende som drikker seg overstadig beruset. At folk blir fulle og sovner i en grøftekant er ikke noe nytt fenomen. Det skjer både her og andre steder. Byens taxisjåfører kan helt sikkert fortelle utallige historier om folk de har kjørt hjem som hverken vet hvor de er eller veien hjem. Problemet nå er den strenge kulden som kan være livstruende hvis man blir liggende ute uten tilstrekkelig bekledning.

Billig og lett tilgjengelig alkohol må ta en del av skylden, men til syvende og sist er det hver enkelt som må ta ansvar for egen helse og hvilken situasjon man setter seg i. Å drikke seg fra sans og samling medfører betydelig risiko.

Utestedene, venner og bekjente må ta ansvar og gi beskjed når de ser at noen har fått for mye og forlater et skjenkested eller en privatfest med altfor høy promille og går ut i sterk kulde. Så lenge alkoholforskriften ikke gjelder for Svalbard er det ikke et like strengt regelverk for alkoholservering som på fastlandet. Men den moralske plikten er likefullt der uansett regelverk.

Vi bor i en liten by der mange kjenner hverandre og bryr seg. Det er godt å vite, men det skal ikke være noen sovepute for å stole på at noen kommer til unnsetning på hjemveien en sen våt, natt. Heldigvis gikk det bra denne helgen.

Vil stenge Tempelfjorden

Isbjørnene som har hatt tilhold på Tempelfjorden den siste tiden får ikke være i fred. Ifølge vitner skal skutere ha kjørt helt fram til 30 til 40 meter fra bjørnene. Det er virkelig trist at bjørnene ikke får være i fred og at noen overivrige sjeler ødelegger for alle andre.

Powered by Labrador CMS