Små penger og store penger

På mange måter er dette en skjebneuke for Store Norske.

Publisert

«Kroner en, kroner to, kroner tre, kroner fire, kroner fem, kroner seks.....»

Mange drar nok kjensel på Pengegaloppen til Vidar Sandbeck. De siste ukene har pengene til TV-aksjonen strømmet inn i små og store bekker. I Longyearbyen er omtrent alle, på en eller annen måte engasjert i aksjonen. Det er kakesalg på butikken, konserter, privatpersoner donerer gaver, barnehagene og elevene på skolen har flere arrangement og i tillegg kommer den store årlige auksjonen. Alt for å samle inn mest mulig penger til NRK sin TV-aksjon den 22. oktober. I år går pengene til UNICEFs arbeid for å gi utdanning til barn som er rammet av krig og konflikt. Dette lille samfunnet viser stor giverglede og har toppet statistikkene nesten hvert eneste år. I fjor kom det inn over en million kroner i Longyearbyen. Det er bare å åpne lommeboka og fortsette å bidra denne siste uken også.

Mens den yngre garde og de iherdige ildsjelene kanskje er aller mest opptatt av å samle inn penger, har nok de litt eldre vært vel så opptatt av hvor mye penger Svalbard selv får denne uken. Statsbudsjettet ble lagt fram i går torsdag, men da Svalbardposten gikk i trykken onsdag var det ikke klart om det kom penger til oppstart av gruvedrift i Svea og Lunckefjell, om det blir videre driftshvile, eller om det blir avvikling av kulldriften. Administrerende direktør, Wenche Ravlo sa opp jobben sin i selskapet forrige uke uten, i følge henne selv, å vite utfallet.

På mange måter er dette en skjebneuke for Store Norske og veldig mange i lokalsamfunnet er spente på utfallet. Store Norske har en mer enn hundreårig historie her og har i alle år spilt en veldig viktig rolle i samfunnet. Selskapet skal uansett være statens redskap for å sikre svalbardpolitiske mål også inn i fremtiden, uavhengig av om det blir oppstart av gruvedrift i Svea. Det verst tenkelige utfallet er kanskje et vedtak om videre driftshvile som bare vil utsette en endelig avgjørelse. Noe heller ikke styret i Store Norske ønsker. Videre driftshvile vil blant annet føre til ytterligere slitasje på infrastrukturen og det blir vanskeligere å holde på folk og kompetanse.

«Ja de penga, ja de penga, er til bekymring for fattig og for rik.»

Powered by Labrador CMS