Strenge miljømål for hvem?
Grunnstøtingen av reketråleren «Northguider» i naturreservatet i Hinlopenstretet gir grunn til å stille flere spørsmål.

Denne artikkelen er mer enn fem år gammel.
Mindre sjøis og varmere hav endrer livet i havet. Det fører til at fiskeflåten også trekker lenger nordover. Flere arter går lenger nord enn før og aktiviteten rundt og nær Svalbard kommer utvilsomt til å øke framover.
Grunnstøtingen av reketråleren «Northguider» i naturreservatet i Hinlopenstretet gir grunn til å stille noen spørsmål. Båten står på grunn i fjæra litt sør for Kinnvika på Nordaustlandet, midt i et sårbart område med både hvalross og isbjørn.
Så langt har det gått bra, og heldigvis for det. Takket være et utstrakt samarbeid mellom ekspertise og lokalt mannskap som er vant til å operere i ekstreme forhold i kulde og mørke, klarte de å nødlosse mer enn 300.000 liter diesel om bord havaristen. Et stort oljeutslepp kunne fort blitt en katastrofe i dette verneområdet.
KV «Svalbard» ble kalt ut til nødlosseoppdraget den 29. desember og var framme ved havaristen den 3. januar. Båten var på Sortland og mannskapet hadde julefri. I løpet av 36 timer klarte de å bemanne båten og satte kursen nordover. Den 2. januar ankom de Longyearbyen.
Det er svært lange avstander og krevende isforhold. Ingen andre båter har kapasitet til å gå så langt nord, bortsett fra forskningsskipet «Kronprins Haakon». Oljevernberedskapen her er skjør. Et stort oljeutslepp i dette farvannet hadde vært svært vanskelig, både på grunn av ekstreme værforhold, men også utstyrsmessig. Skal man tillate tråling og fiske i disse vernesonene må det også være mulig å hindre massive utslepp. Det hadde ikke vært mulig denne gangen.
Enten må KV «Svalbard» med oljevernutstyr om bord være i nære farvann slik at de kan nå fram til en havarist eller så kan man ikke tillate fiske eller tråling i verneområdene med den risikoen det innebærer. Grunnstøtingen i romjulen har igjen vist hvor viktig beredskap er, og hvilke begrensninger den har. At Sysselmannen har to likeverdige redningshelikoptre var viktig for selve bergingsoperasjonen av de 14 som var ombord havaristen.
Vi kan kanskje ikke forvente at Svalbard skal ha stående oljevernberedskap til enhver tid, men da bør det heller ikke opereres i de sårbare verneområdene. Strenge miljømål begrenser all annen aktivitet i verneområdene, hvorfor skal det da være fritt fram for fiskeflåten? Skaden ved et større oljeutslepp vil uansett være enormt mye større enn det et skuterfølge kan klare å sette igjen av spor etter seg.
Hurra for alpinbakke!
Den siste uken har det vært mye aktivitet i den kommende alpinbakken bak spisshusene. En etterlengtet skibakke står snart klar til skilek og moro. Vi sender en stor takk til alle som stiller til dugnad og entusiastene som har stått på!