Ukens leder:

Vær en venn

Denne helgen fikk vi endelig tenne lys i gatene, i julegrana på torget og rundt i alle husene. En mørk november måned ble plutselig en litt lysere desembermåned.

Å gjøre litt for noen andre er bedre enn ingenting, enten det er et godt smil, et blikk, et kort, å invitere en julegjest eller å bli en evakueringsvenn. Vi kan alle bidra, skriver Svalbardposten i denne ukens leder.
Å gjøre litt for noen andre er bedre enn ingenting, enten det er et godt smil, et blikk, et kort, å invitere en julegjest eller å bli en evakueringsvenn. Vi kan alle bidra, skriver Svalbardposten i denne ukens leder.
Publisert

En fin tid ligger foran oss med forberedelser og sosiale sammenkomster.

Den aller første luken i adventskalenderen er åpnet og nedtellingen til julekvelden er godt i gang.

I barnehagen og på skolen er det baking og juleverksted. Vi voksne bekymrer oss kanskje mer om pakker, flybilletter til fastlandet eller om alt er i hus til julebesøket kommer.

Førjulstiden er også en tid til ettertanke.

Flere og flere tenker alternativt og gir bort opplevelser eller tjenester. De aller fleste av oss har nok ting. Dagens unge er bevisste, og gjenbruk har blitt mer og mer populært. Det er veldig bra. Kloden tåler ikke dette forbrukersamfunnet i lang tid framover. Julestress og mas slipper vi nesten unna her lengst nord.

Førjulstiden er også en tid til ettertanke. Hva har skjedd det siste året, og hvordan tror vi det nye året vil bli? Er det noen vi kan glede med en telefon eller med noen ord i posten.

Vi skal også se rundt oss. I dette rause og inkluderende samfunnet er det også ensomme. Å være ensom der alle andre har noen å være sammen med eller feire med kan være ekstra sårt. Kanskje er det en tanke å invitere en ekstra julegjest akkurat denne julen?

Mørket har lagt seg som et teppe over byen. Det kan være godt, men også skremmende. Stillheten har senket seg, turistene kommer bare i små puljer på denne tiden av året. Men desember måned i Longyearbyen rommer mer enn førjulskos. Den har også frykten for skred og frykten for å miste noen iblant seg. Etter snøskredet 19. desember 2015, som krevde to menneskeliv, er det gjort en omfattende jobb med å sikre byen mot skred, både rent fysisk og med en omfattende skredvarsling. Vi føler oss tryggere, men ikke helt. Muligheten for å bli evakuert er fremdeles til stede for noen av innbyggerne, og de er oppfordret til å finne seg en evakueringsvenn.

Å gjøre litt for noen andre er bedre enn ingenting, enten det er et godt smil, et blikk, et kort, å invitere en julegjest eller å bli en evakueringsvenn. Vi kan alle bidra.

Svalbardposten ønsker alle en hyggelig og sosial adventstid inne og ute.

Powered by Labrador CMS