Leder:

Velkommen høst

Litt etter litt senker roen seg igjen over byen. Svalbardnaturen kler seg i sine fineste høstfarger og midnattsola sender sin aller siste hilsen over byen denne uken.

Publisert

De oversjøiske cruiseturistene fyller ikke lenger gatene. I butikken og på kafeene er det flere og flere fastboende å se, sommeren er definitivt på hell. På vei ned flytrappen kjennes det godt med den friske luften etter uker på fastlandet i varmt sommervær.

Med høsten kommer også flere nye til byen. Mange har «svalbardeventyret» på sin ønskeliste, det er ikke vanskelig å forstå. En årlig «turnover» på 20 prosent betyr at dette lille samfunnet tar i mot flere nye innbyggere enn de aller fleste andre småsteder. Det er både krevende og givende.

Skolestarterne møtte sine nye klassekamerater for alle første gang denne uken. Det gjorde også mange andre nye elever. Nye lærere skal også bli kjent med kolleger og klasser. Også i år har skolen ny rektor.

At familier flytter til og fra er en del av dette samfunnet. Stadig ny ledelse ved skolen byr på utfordringer både når det gjelder lokalkunnskap og kontinuitet. Det kreves ekstra innsats for å sveise alle sammen hvert eneste år. For å få en best mulig start og legge et godt grunnlag for læring er det viktig at de første dagene blir gode og at elevene føler seg velkommen og ivaretatt. Svalbardposten var med den aller første skoledagen og snakket med noen av elevene.

Hverdagen er i gang og det er ekstra viktig å ta hensyn i trafikken med skolebarna som sykler og går. De har ikke like god oversikt over trafikkbildet som en voksen person.

Lokalsamfunnet er drillet på å ta imot nye innbyggere. På den årlige aktivitetsmessa i regi av Svalbard turn som ble arrangert tirsdag denne uken viser organisasjons- og idrettslivet seg fram. Dette har blitt en nyttig arena for å verve nye medlemmer og det er også en fin måte for nye innbyggere å orientere seg om det som finnes av ulike tilbud. Longyeabyen har mye å by på både når det gjelder kultur og idrett.

Gratulerer til skolestarterne og velkommen til alle nye innbyggere. Det kommer til å bli en spennende høst.

Må finne løsning
Det er ikke lenger holdbart at de private huseierne i Lia skal bære hele belastningen og kostnaden med vinterevakuering. Nå må det snart komme en økonomisk løsning og kompensasjon for de som har levd med dette i over to år. En ny vinter er på vei, med nye evakueringer i det gjeldende området. Tidligere justis-og beredskapsminister Per-Willy Amundsen og olje- og energiminister Terje Søviknes (begge FrP) sa at storsamfunnet skulle stille opp da de var på befaring etter det andre skredet i februar 2017. I mars i år sa statssekretær Knut Morten Johansen (FrP) at oppgaven med å sikre bebyggelsen og rive husene ikke kan legges på lokale myndigheter. Sentrale myndigheter må vise at de kan holde ord og bevilge de pengene som trengs.

Powered by Labrador CMS