– Vi vil ikke ha det sånn

Det rimer dårlig at Svalbard skal være ett av verdens best bevarte villmarksområder og en bærekraftig destinasjon når vi produserer 12 kilo søppel per dag bare i sentrum.

Publisert

Det har nylig vært bydugnad og en ny ryddeaksjon denne helgen til minne om Sarah Auffret som omkom i en flystyrt tidligere i år. Silvia Galli har startet sin egen ryddekampanje mot sneiper. Dugnadsviljen og engasjementet for å rydde byen er stort blant noen. Det er bare synd at det ikke er flere som tar ansvar for eget søppel. Alle er enige om at vi ikke vil ha det sånn, men alle er ikke villige til å ta et tak og jevnlig rydde rundt egen bolig eller egen bedrift.

Hva kan gjøres for å få en renere by og for å endre holdninger? Longyearbyen lokalstyre (LL) har satt ut noen flere søppelkasser, men det må settes ut enda flere, slik at det blir lett å rydde. Aktiv i Friluft arrangerer, med støtte fra Svalbards Miljøvernfond, flere ryddeaksjoner gjennom året.

Skutervrak og bilvrak skjemmer byen. Alle som reiser herifra bør forsikre myndighetene om at de ikke forlater gamle skutere og biler. Noen synes tydeligvis det er greit å ha et skutervrak stående i tilfelle de skulle komme tilbake på besøk, eller så håper de å få solgt elendighetene etter at de har forlatt øya. Det er en uting og skulle ikke vært lov.

Å innføre skutervrakpant kan være en måte å motivere på. Hvis det ikke fungerer må det vurderes om det må innføres bøter på forsøplingen. Vi voksne må høre mer på barn og unge. De har lært mye om forsøpling og plastavfall i naturen. Så er det vel oftest ikke kunnskapen det skorter på, men viljen til å ta et ekstra tak for å gjøre det mer trivelig og rent rundt oss.

Selv om vi ikke har hage og pusler rundt husene våre slik som på fastlandet, er det nødvendig med en opprydding av og til. Ingen unnskyldning for det. Bedriftene og bedriftseiere må også skjerpe seg og passe på at det ikke blir liggende igjen søppel utenfor eller som fyker rundt og «forsvinner» med vinden eller under snøen. Det kommer for en dag.

Forrige uke samlet vi inn over fire tonn søppel i denne lille byen. Ingen vil ha det sånn.

LL har også en vei å gå når det gjelder å informere innbyggerne. Hver femte innbygger er til enhver tid nyinnflytter og må få bedre informasjon om hva de skal gjøre med søpla si. Hvordan fungerer ordningen med matkvern, hva gjør vi når det ikke er panteordning, hvordan sorterer du søpla, og hva gjør du med skuter og bil når du drar herifra. At det er gratis å levere alt fra skutervrak, jerrykanner og annet på avfallsanlegget for alle privatpersoner er også nyttig å vite. Med innbyggere fra over femti nasjoner er det slett ikke sikkert at dette er informasjon som alle har fått med seg. Hva vil LL gjøre med det?

Vi vil ikke ha det sånn.

Powered by Labrador CMS